fredag 26 april 2024

inloggad som

Skånska sjukhusapotek säger upp – och nyanställer

I höst förlorar Apoteket Farmaci monopolet på läkemedelstjänster till skånska sjukhus. Nu tvingas bolaget säga upp 30 av 125 anställda i Skåne. I gengäld skalar den expansiva nykomlingen Vårdapoteket upp sin personal med nästan lika mycket.

Det var i november som Apoteket Farmaci vann upphandlingen för två delar av de skånska sjukhusens läkemedelsförsörjning, men förlorade den tredje. Ansvaret för skötsel och kvalitetskontroll av cirka 200 läkemedelsförråd på sjukhusen gick istället till nya Vårdapoteket.

För Apoteket Farmaci innebär det att personalen under våren bantas med en fjärdedel. Samtidigt koncentreras en större del av verksamheten till Malmö. Förklaringen ligger i de delar av upphandlingen som Apoteket Farmaci vann: ansvar för distribution av läkemedel till sjukhus, vårdcentraler och folktandvården i Skåne, samt beredning av skräddarsydda läkemedel, främst cellgifter.

— Malmö har redan tidigare haft ett sjukhusapotek, men inte en beredningsenhet för cytostatika, säger Lina Mobärg, affärschef i Skåne för Apoteket Farmaci.

Läkemedelsdistributionen ska dessutom ske via ett nytt logistikcentrum som byggs upp i Lund och Malmö. Tidigare har dessa funktioner även hanterats vid sjukhusen i Kristianstad, Ystad och Helsingborg.

Upphandlingen löper över fyra år med möjlighet till förlängning och är totalt värd runt 66 miljoner kronor per år. För Vårdapoteket innebär det nya uppdraget att bolaget kommer rekrytera bortåt 20 personer under våren och sommaren, uppger VD Tony Rydberg.

Vårdapoteket startade för knappt ett år sedan med köpet av 24 apotek vid sjukhus i Syd- och Mellansverige, tidigare ägda av Apoteket AB. Bolaget har i dag omkring 300 anställda varav cirka 120 i Skåne. Huvudkontoret ligger i Malmö.

Vårdapoteket har svenska ägare, med Priveq Investment och Investor Growth Capital i spetsen. Vid starten i våras räknade ledningen med en årsomsättning på 1,4 miljarder kronor, nu har prognosen skrivits upp till 2,0 miljarder tack vare ett antal vunna upphandlingar. Senast i går tog Vårdapoteket hem en affär från Landstinget Västmanland.

Apoteket Farmaci omsatte i sitt senast registrerade bokslut 8,0 miljarder kronor.

Erik Olausson

I höst förlorar Apoteket Farmaci monopolet på läkemedelstjänster till skånska sjukhus. Nu tvingas bolaget säga upp 30 av 125 anställda i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.