lördag 4 maj 2024

inloggad som

Växande Saromics Biostructures i danskt produktsamarbete

Saromics Biostructures i Lund är på väg att sätta sin första egna produkt på marknaden. Det sker i samarbete med danska KinaseDetect i Odense och engelska IOTA Pharmaceuticals. Det handlar om ett kroppseget protein, ett så kallat kinas, som är inblandat i vissa sjukdomar och som därför kan bli mål för nya läkemedel. Försäljningen ska börja 2011.

Kinaset utvecklas inom ramen för EU-programmet Eurostars. Tänkta köpare är läkemedelsbolag som vill analysera proteinets struktur och testa sina läkemedelssubstanser på det. De vinner tid och minskar risken i sina utvecklingsprojekt genom att köpa in färdiga proteiner och ibland även delar av analysarbetet.

Saromics Biostructures är i dag ett servicebolag med akademiska forskare, läkemedels- och bioteknikföretag bland kunderna. Bolaget gör strukturanalyser av läkemedelsmolekyler och de målproteiner som läkemedlen riktar sig mot.

Tidigare har Active Biotech och Biovitrum funnits bland kunderna, men i dag står inga svenska företag på kundlistan. Ändå fördubblas omsättningen 2010 till omkring två miljoner kronor eftersom bolaget fått nya uppdrag från utlandet.

— En sak som betytt mycket för marknadsföringen är att vi sökmotoroptimerat vår hemsida. Det har gett många förfrågningar från bolag i Nordamerika och till och med i Kina som hittat oss på nätet, säger Saromics Biostructures försäljningschef Björn Walse.

Saromics Biostructures använder MAX-lab i Lund vid sina strukturanalyser och Björn Walse räknar med att företaget kommer ha mycket stor nytta av Max IV när den nya synkrotronanläggningen står klar 2015.

Saromics Biostructures grundades 2006 som ett dotterbolag till konsultföretaget Saromics AB. Resultatet har legat omkring nollan de senaste åren, och kommer göra så även i år. Omsättningsökningen har använts till att rekrytera mer personal. Bolaget har nu åtta anställda och ägs till hälften av Björn Walse och kollegan Bo Svensson genom moderbolaget. Resten ägs av övriga grundare, som är forskare vid Lunds universitet.

Lisa Kirsebom

Saromics Biostructures i Lund är på väg att sätta sin första egna produkt på marknaden. Det sker i samarbete med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.