söndag 3 december 2023

inloggad som

Design i processindustrin lyfter mjukvarubolag i Malmö

Snygga användargränssnitt är inte längre något som bara efterfrågas av konsumentmarknaden. I Malmö har nystartade Cenito Software växt till nio anställda efter ett ökat sug efter väldesignade gränssnitt inom tung industri.

Cenito fungerar främst som ett konsultbolag inom .NET-utveckling med speciell inriktning på användargränssnitt för maskiner i exempelvis process- och tillverkningsindustri. Utöver mjukvara för datorer jobbar bolaget med applikationer för bland annat Iphone och Windowsmobiler.

— Det sker en extrem utveckling åt det hållet inom industrin, att efterfrågan ökar på attraktiva gränssnitt. Och nästan all mjukvara har någon typ av mobil koppling, säger Richard Houltz.

Förutom konsultverksamheten har Cenito utvecklat ett system för att automatiskt testa funktionen av användargränssnitt i utvecklingsprocessen. Produkten säljs av det separata bolaget Test Automation FX men utgör bara en liten del av Cenitos omsättning, som Richard Houltz räknar med ska landa på cirka sex miljoner kronor i år.

Cenito grundades 2007 som ett handelsbolag men ombildades vid årsskiftet till aktiebolag. Sedan dess har personalstyrkan växt från tre till nio personer. Richard Houltz räknar med att anställa ytterligare 4-5 personer under nästa år. Bolaget har hittills hyrt in sig hos Epsilon i Västra Hamnen men letar nu nya lokaler.

Bland kunderna finns Alfa Laval och Beijer Electronics, där Richard Houltz och medgrundaren Dan Persson har ett förflutet som utvecklare. Bolaget har även utvecklat användargränssnitt för solariedisplayer åt jylländska NST.

Erik Olausson

Snygga användargränssnitt är inte längre något som bara efterfrågas av konsumentmarknaden. I Malmö har nystartade Cenito Software växt till nio […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad