torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Vinnovapengar till innovationer inom skånsk sjukvård

Region Skåne-ägda Innovator Skåne har fått 4,5 miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. Pengarna ska medfinansiera verksamheten de närmaste två åren.

— Vi fick full pott på den här ansökan och är oerhört glada att Vinnova är så nöjda med vårt arbete. Vi har ett koncernbidrag från regionen men utan pengarna från Vinnova hade vi blivit av med en heltidsanställd, säger affärsutvecklaren Jonas Jönsson på Innovator Skåne. 

Innovator Skåne kommersialiserar innovationer från regions anställda, främst inom vården. Pengarna kommer bland annat användas till marknadsföring gentemot de regionanställda, patentansökningar, prototyper och marknadsundersökningar.

Målet är att licensiera ut innovationer till andra bolag för vidare kommersialisering. Hittills har avtal slutits om fyra uppfinningar, däribland AHLR-hjälpen som kommersialiseras av Belfrage Förlag i Lund och ett trådlöst patientlarm som inlicensierats av Captera Medtech i Malmö.

Jonas Jönsson räknar med att skriva avtal om ytterligare några projekt under 2011. Närmast till hands ligger en metod för fixering av käkarna vid strålbehandling för cancer i munhålan. En annan uppfinning i Innovators portfölj är en laserutrustning som mäter bukhöjden, vilket gör det möjligt att beräkna mängden inälvsfett i buken.

Innovator Skåne har i dag fyra anställda. Den ordinarie budgeten är på fem miljoner kronor om året.

I dag offentliggjordes också senaste rundan av Vinnovas Forska&Väx-program. Bland de skånska bolag som får bidrag för utvecklingsprojekt finns Apptus, som får 2,7 miljoner kronor, Pastair, som Rapidus skrev om i måndags, och mjukvarubolaget Flattr, som får 320.000 kronor.

Lisa Kirsebom

Region Skåne-ägda Innovator Skåne har fått 4,5 miljoner kronor från innovationsmyndigheten Vinnova. Pengarna ska medfinansiera verksamheten de närmaste två åren. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad