tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Dotterbolag lämnar Springplanet

Den tidigare börsaktuella webb- och reklambyråkoncernen Springplanet håller på att rämna. Två av tre dotterbolag har valt att dra sig ur koncernen, som sysselsatt ett 20-tal personer.

Springplanet bildades i våras genom ett samgående mellan reklambyrån XXL i Värnamo, webbproduktionsbolaget Pixelant i Staffanstorp och Malmöbaserade Digital4u. Sedan dess har koncernen haft en stormig resa. En nyemission under sommaren förlängdes två gånger och stängdes slutligen i slutet av september utan att minibeloppet på 4,5 miljoner kronor uppnåtts. I oktober lämnade så stora delar av styrelsen bolaget efter att ett planerat förvärv av tryckeriet Fälth & Hässler i Värnamo blåsts av.

Nu väljer Digital4u och Pixelant att dra sig ur koncernbygget. Medan Digital4u är ett relativt nybildat bolag som sysselsätter ett par personer var Pixelant Springplanets klart största dotterbolag, med 14 anställda och en omsättning på 6,8 miljoner kronor i det senaste registrerade bokslutet. Bolaget sysslar främst med produktion av webbsidor och intranät och bildades för cirka fyra år sedan som ett dotterbolag till Staffanstorpsbaserade Datafant, numera Office IT-partner i Malmö.

Pixelants huvudägare Håkan Börjesson säger att beslutet att lämna koncernen mognat fram under resans gång.

— Framöver ska Pixelant fokusera på sin verksamhet i egen regi, säger han.

Kvar i Springplanet finns reklambyrån XXL. Peter Groning, grundare av XXL och numera VD även för Springplanet, vill i dagsläget inte uttala sig om framtiden för koncernen men säger att den planerade noteringen på Aktietorget är skjuten på obestämd framtid. Springplanet skulle enligt den ursprungliga planen listats i augusti.

— Vi måste starta om från början men håller dörren öppen mot Pixelant och Digital4u, säger Peter Groning.

Erik Olausson

Den tidigare börsaktuella webb- och reklambyråkoncernen Springplanet håller på att rämna. Två av tre dotterbolag har valt att dra sig ur koncernen, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.