tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Nya behandlingsverktyg ska lyfta Tigran

|  
|  

Trots en ökande försäljning har Malmöbolaget Tigran Technologies en bra bit kvar till att nå ett noll-resultat för sina porösa titankorn. Nu satsar bolaget på nya behandlingsverktyg som ska lanseras under 2011. Tillverkningen läggs troligen i Danmark.

Tigrans huvudprodukt är små titankorn som används för att bygga upp nytt käkben, exempelvis runt ett implantat. I slutet av 2009 lanserade bolaget även en handgjord borste i titan för att rengöra tandimplantat vid infektioner innan bolagets korn tillförs. Enligt Tigrans egna beräkningar sparar verktyget uppåt 20 minuters behandlingstid för tandläkaren.

Borsten säljs i Europa och godkändes i början av november även för försäljning i Sydkorea. VD Björn Sellert vill inte uppge hur stor del av försäljningen den utgör, men menar att den fungerar som en dörröppnare in till tandläkarklinikerna. Bolaget jobbar även vidare på att få FDA-godkännande i USA för såväl titankornen som borsten, något Björn Sellert räknar med ska komma under 2011.

Tigran är mitt i utvecklingsfasen för nya instrument och behandlingsverktyg för att lyfta försäljningen. Under årets första nio månader omsatte bolaget 2,5 miljoner kronor. Det är en ökning med 67 procent mot 2009, men perioden slutade ändå med 14,8 miljoner kronor i förlust.

Tigran grundades i början av 2000-talet, då med sikte på att använda titankornen för såväl käkben som för andra applikationer i kroppen, främst höftledsproblem. Det spåret har nu lagts på is, även om bolaget bedriver ett kliniskt försök vid Skånes universitetssjukhus i Malmö på att använda kornen vid knäledsoperationer.

— För överskådlig framtid är det användning i munnen vi satsar på. För närvarande har vi inte resurser till vidareutveckling och kliniska försök med andra tillämpningar, säger Björn Sellert. 

Erik Olausson

Trots en ökande försäljning har Malmöbolaget Tigran Technologies en bra bit kvar till att nå ett noll-resultat för sina porösa […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.