tisdag 23 april 2024

inloggad som

Pressad skånsk life science får ny storspelare

Kort sagt: Medicinteknikbolaget Bactiguard går mot strömmen och startar fabrik i ett höglöneland. Nybygget i Eslöv är ett kvitto på logiken som ska lyfta Öresundsregionen i framtiden. Men den forskningsintensiva delen av Skånes life science-industri har det tungt för tillfället.

Av Kristian Svensson, chefredaktör

Upp mot 150 personer ska arbeta på anläggningen i nordöstra Eslöv som Bactiguard drar igång när bolaget flyttar hem tillverkningen från Kina. Det är en välkommen satsning, inte minst i ljuset av den senaste tidens svåra besked för regionens life science-sektor. AstraZeneca lägger ner sin forskning i Lund, Becton Dickinson avvecklar i Helsingborg och nu i veckan kom nyheten att bioteknikföretaget Polypeptide skär ner i Malmö.

Men projektet har inte undgått debatt. Eslövs kommun står för notan — 100 miljoner kronor — för att bygga fabrikslokalerna där Bactiguard bara blir hyresgäst. Bland annat har centerpartiet i Eslöv kritiserat upplägget för dålig transparens.

Första spadtaget togs i somras, men sedan dess har inte mycket hänt. Det är ännu oklart vilken entreprenör som ska bygga fabriken. Planen är i alla fall att det hela ska stå klart vid nästa årsskifte.

Stockholmsbaserade Bactiguard bildades 2005 och köpte då upp en redan existerande teknik för att försvåra bakterietillväxt på medicinska artiklar. Det handlar om en ytbeläggning med ett supertunt lager av ädelmetallerna guld, silver och palladium. Användningsområdet är katetrar, slangar, nålar och andra produkter som på något sätt förs in i människokroppen.

I dag har företaget två typer av katetrar på marknaden. Omsättningen låg i fjol på cirka 120 miljoner kronor, med en förlust på tio miljoner. Antalet anställda är knappt 40. Huvudägare är VD Christian Kinch och en av riskkapitalbolaget EQT:s grundare, Thomas von Koch.

Produktionen av den patenterade metallblandningen sker i Markaryd. På en anläggning i Kina draperas den sedan på katetrarna. Nu vill Bactiguard flytta allt till Skåne och själva investera i storleksordningen 100 miljoner kronor i den nya fabriken.

Tillväxtplanerna är aggressiva och bolaget har möjlighet att snabbt gå in som en tongivande spelare inom skånsk life science. Efter att två av jättarna kastat in handduken är det bara Gambro och Nicorette-tillverkaren McNeil som har mer än 400 anställda i regionen. I segmentet under finns ett antal ganska jämnstora verksamheter. Om Bactiguards planer fullföljs slår sig företaget med lätthet in på tio-i-topplistan över life science-bolag med flest anställda i Skåne. Hela tabellen finns på Rapidus webb via länken nedan.

Bactiguard vill dra nytta av närheten till universitetssjukhus, där kliniska studier ska utföras. Bolaget flaggar också för utbyte med mindre företag och säger sig vara intresserade av den Life Science Village som planeras vid Ideon. Det är gott, för Skåne behöver fler aktörer som kan agera draglok och genom olika typer av samarbeten sätta fart på mindre utvecklingsföretag.

I Eslöv kommer Bactiguard främst att syssla med produktion. Ett mindre antal i personalen sysselsätts inom forskning. Det lägger verksamheten helt i linje med den struktur som övriga life science-sektorn i Skåne har i dag.

Av de fjorton största aktörerna vid sidan av AstraZeneca och Becton Dickinson sysslar inte ens en handfull med egen läkemedelsforskning. De flesta verkar inom medicinteknik eller tar kontraktsjobb på tillverkning eller utveckling.

Men när vi tittar på ägarbilden sticker Bactiguard ut från mängden. Bara ytterligare ett av life science-företagen ägs av svenska privatinvesterare utanför börsen. De andra är direkt eller indirekt noterade i Stockholm eller Köpenhamn, ägs av riskkapitalbolag eller ingår i större internationella koncerner — som AstraZenecas och Bectron Dickinsons verksamheter gjorde.

Visst har välviljan från Eslövs kommun hjälpt till, men Bactiguard har också sett styrkan i Öresundsregionen med goda kommunikationer, kvalificerad personal och ett växande kluster av innovativa företag. Förhoppningsvis ser vi början på en positiv spiral där rätt kompetens och nätverk står sig starkt gentemot generella lågkostnadsmiljöer.

Klicka här för att komma till Rapidus listning av Skånes största bolag inom life science. Statistiken är framtagen i samarbete med Øresundsinstituttet.

Kort sagt: Medicinteknikbolaget Bactiguard går mot strömmen och startar fabrik i ett höglöneland. Nybygget i Eslöv är ett kvitto på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad