söndag 12 maj 2024

inloggad som

Better Place öppnar första tankstationen för elbilar

|  ,
|  

Amerikanska elbilsbolaget Better Place når en milstolpe i utvecklingen då bolaget strax efter nyår öppnar första batteribytesstationen för elbilar i Köpenhamnsområdet. På 2-4 minuter ska elbilens urladdade batteri då kunna bytas mot ett uppladdat.

— Vi är i full färd med att bygga upp den första stationen, som kommer ligga i Gladsaxe, säger Mikkel Linnet på Better Place.

Batteribytesstationer är Better Places svar på den konkurrensfördel traditionella bilar har av att snabbt kunna tankas med bensin. Föraren kör in på en bana, där ett automatiserat system tar över. Bilen fortsätter framåt på ett löpande band medan en robotarm byter ut bilens batteri genom en lucka i golvet. Servicestationen är utrustad med ett system som ser till att det alltid finns uppladdade batterier av rätt modell till varje bil.

Hela batteribytet går på 2-4 minuter, vilket är jämförbart med en vanlig tankning. I första hand ska sträckan Köpenhamn-Odense-Århus och Aalborg täckas av nya batteribytesstationer.

Batteribytesstationerna kombineras med laddningsuttag i gatumiljön i de fall då den bilburne har tid att vänta, exempelvis över natten. Hittills finns ett 50-tal laddstolpar vid olika parkeringsplatser i Köpenhamn. Better Place räknar med ett brett genomslag för elbilen under 2011.

Danmark och Israel fungerar som testmarknader för Kalifornienbaserade Better Places elbilssystem. I Danmark samarbetar bolaget med statliga energijätten Dong Energy. De båda parterna satsar tillsammans med privata investerare 770 miljoner danska kronor i projektet.

Klik her for att se dansk version af artikeln 

Keld Broksø

Amerikanska elbilsbolaget Better Place når en milstolpe i utvecklingen då bolaget strax efter nyår öppnar första batteribytesstationen för elbilar i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen