fredag 29 mars 2024

inloggad som

Forskningsbolaget Auril läggs ner

Forskningsbolaget Aurils preparat fungerade för att sänka kroppstemperaturen hos råttor. Men i vidare djurstudier nådde läkemedelskandidaten inte avsedd effekt och nu har LU Bioscience valt att avveckla portföljbolaget.

Auril drogs igång sommaren 2009 efter att professor Tadeusz Wieloch och laboratorieingenjör Carin Sjölund vid Wallenberg Neurocentrum i Lund fått lovande resultat i sina försök att på farmakologisk väg sänka kroppstemperaturen. Fullt utvecklat skulle läkemedlet kunna användas till att förebygga och mildra hjärnskador vid exempelvis stroke eller hos barn som drabbas av syrebrist i samband med födseln.

Med de nya resultaten i djurförsök tvingas forskarna tillbaka till laboratoriet igen.

— Vi hade otur med biologin. Det är en stor besvikelse, men så är det, säger Thomas Andersson, VD för LU Bioscience.

Totalt har LU Bioscience investerat 4,5 miljoner kronor i Auril. Tidigare i år la LU Bioscience ner portföljbolaget Oncorel efter att ha investerat drygt en miljon kronor.

Erik Olausson

Forskningsbolaget Aurils preparat fungerade för att sänka kroppstemperaturen hos råttor. Men i vidare djurstudier nådde läkemedelskandidaten inte avsedd effekt och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]