torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till NeuroVives VD Mikael Brönnegård …

… som slutit avtal med holländska to-BBB om utveckling av ett läkemedel mot stroke.

Vad har bioteknikbolaget to-BBB som ni vill ha?

— De har en teknologi som gör det möjligt att föra in läkemedel i hjärnan, över det som kallas blod-hjärnbarriären. Hittills har vårt nervskyddande läkemedel enbart utvecklats för behandling vid traumatisk hjärnskada. Då är blod-hjärnbarriären skadad och förblir öppen några dygn, så vårt läkemedel kan ges intravenöst. Med den här teknologin skulle man kunna utveckla läkemedlet även mot stroke och andra akuta sjukdomar i nervsystemet.

Hur ser ekonomin i avtalet ut?

— Vi kommer finansiera den första fasen, där vi testar om vårt läkemedel fungerar med deras teknologi. Sedan beror det på hur långt vi går. Ekonomin blir föremål för förhandling.

Hur går utvecklingen av er första produkt, NeuroSTAT?

— Den går utmärkt. Vi har genomfört en fas I-studie, nu planerar vi fas II-studie på patienter med traumatisk hjärnskada. Vi har inte beslutat i vilket land eller hur många patienter som ska ingå, men studien ska börja någon gång nästa år.

NeuroVive Pharmaceutical är noterat på AktieTorget och tog in knappt 40 miljoner kronor i en övertecknad emission i våras. Blir det fler emissioner?

— Det finns inga planer på det just nu.

Ni har fått så kallad orphan drug designation i EU. Vad betyder det för er?

— Det betyder mycket. För det första får vi hjälp av myndigheterna med våra kliniska prövningar; regulatoriska frågor, studiedesign, och så vidare. För det andra får vi tio års marknadsexklusivitet i Europa från det att läkemedlet registreras. Nu har vi skickat in en ansökan om samma status i USA, och väntar på besked om den.

NeuroVive Pharmaceutical grundades 2000 och har sitt säte i Lund. Bolaget bygger på forskning vid Lunds universitet och hette tidigare NeuroPharma.

Lisa Kirsebom

… som slutit avtal med holländska to-BBB om utveckling av ett läkemedel mot stroke. Vad har bioteknikbolaget to-BBB som ni […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad