torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Ipendo satsar på omvärldsbevakning med amerikansk partner

|  , ,
|  

Från att främst ha sysslat med intern hantering av patentportföljer satsar Ipendo på att bredda sig till omvärldsbevakning inom patent- och licensområdet. Ett färskt samarbetsavtal med Texasbaserade Innography ska höja tillväxttakten ytterligare i Malmöbolaget, som i år ser ut att öka omsättningen med drygt 60 procent till 130 miljoner kronor.

Ipendos teknik används av kunder som Sony Ericsson, Bavarian Nordic och Carlsberg för att hantera bolagens portföljer av patent och varumärken. Genom att koppla samman mjukvaran med Innographys teknik för omvärldsbevakning ska kunderna även kunna hålla reda på vad som händer med andras patent för liknande teknik, vilka patent som är föremål för juridiska mål och vad som licensieras ut till vem.

Utöver att öka suget efter Ipendos teknik hoppas bolaget tjäna en hacka på att sälja vidare Innographys mjukvara då Ipendo kommer fungera som det amerikanska bolagets distributör i Euruopa. VD Toni Nijm räknar dock inte med att avtalet ger några stora förändringar i årets intäkter, som till hälften kommer från licenser och till hälften från konsult- och patenttjänster.

— Från 2011 räknar vid med att öka licensintäkterna med 30 procent, säger han.

Ipendo växer sig själva allt större utanför Sveriges gränser. Utöver ett nyöppnat kontor i Amsterdam, med en anställd hittills, har företaget i dag en handfull säljare och kundansvariga i USA utspridda i San Diego, Seattle, Chicago och Minneapolis. Totalt sysselsätter bolaget närmare 70 personer, mot cirka 50 i början av året.

Inklusive dotterbolaget Ipendo Systems i Linköping omsatte Ipendo förra året 78 miljoner kronor, med en knapp vinst. I år räknar Toni Nijm med att öka omsättningen till 130 miljoner kronor med en liten förlust. Majoritetsägare är Hellerupbaserade patentbyråkoncernen Zacco, med en årsomsättning på drygt 80 miljoner euro.

Erik Olausson

Från att främst ha sysslat med intern hantering av patentportföljer satsar Ipendo på att bredda sig till omvärldsbevakning inom patent- […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]