fredag 19 april 2024

inloggad som

Nytt danskt cancerbolag på kapitaljakt

Det nystartade medicinteknikbolaget Nanovi i Köpenhamn har inlett en finansieringsrunda för att ta in fem miljoner euro. Det ska räcka hela vägen till försäljning. Marknadspotentialen ligger på minst 25 miljoner euro per år, hävdar grundaren Morten Albrechtsen.

— Jag tror inte vi får in fem miljoner på en gång, men jag tror vi kan landa ett konsortium som kommer att stå för hela investeringen, i några olika omgångar vid milstolpar i utvecklingen, säger Morten Albrechtsen.

Nanovi har utvecklat och patentsökt en teknologi kallad NanoTrap som ska användas vid strålbehandling av cancer, i första hand i lungorna. När cancertumörer strålbehandlas används olika avbildningstekniker, exempelvis magnetkamera, för att träffa rätt. Till hjälp har läkarna markörer av olika slag som syns vid avbildningen, ofta små metallbitar som en kirurg opererar in nära tumören. Vid lungcancer kan den tekniken inte användas eftersom risken är stor att lungan punkteras vid ingreppet, och enligt Morten Albrechtsen har det hittills inte funnits några bra alternativ.

Nanovi har tagit fram en injektionslösning med guldpartiklar i nanoskala som sprutas in i blodet. Partiklarna ansamlas i tumören, eftersom den tar upp mer vätska än frisk vävnad. Tekniken har utvecklats av Nanovis andre grundare, Thomas L. Andresen, anställd på avdelningen för mikro- och nanoteknologi vid Danmarks Tekniske Universitet.

Enligt Morten Albrechtsen skulle tekniken kunna nå marknaden 2013 med en utvecklingskostnad på en miljon euro. Bolaget söker nu fem gånger det beloppet för att också ha råd att marknadsföra produkten. Än så länge finns inga anställda och ingen styrelse, allt arbete sköts av grundarna.

Morten Albrechtsen är även på deltid VD för bioteknikbolaget Enkam Pharmaceuticals, som arbetar med neurologiska sjukdomar. Arbetet där drivs i dag på sparlåga, sedan en försäljning av verksamheten avbröts för några år sedan. Thomas L. Andresen har varit verksam i cancerforskningsbolaget LiPlasome Pharma.

Lisa Kirsebom

Det nystartade medicinteknikbolaget Nanovi i Köpenhamn har inlett en finansieringsrunda för att ta in fem miljoner euro. Det ska räcka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.