torsdag 25 april 2024

inloggad som

Nanosep bromsar utvecklingen – men stärker styrelsen

Lundabolaget Nanosep, delägt av börsnoterade MedCap, har sänkt utvecklingstempot men rekryterat nya namn till styrelsen. Nu vill företaget ta in sex miljoner kronor för att utveckla fler användningsområden för sin patenterade separationsteknik, innan försäljningen startar.

I somras blev Nanosep utan VD när Patrik Söderlund, tidigare VD hos investeringsbolaget Lumitec, som också är delägare i Nanosep, slutade. Sedan dess har Nanoseps styrelse byggts om. Ordförande är QPharmas tidigare VD PerÅke Oldentoft och bland ledamöterna finns grundaren Peter Viberg, investeringsbolaget LUAB:s Christine Widstrand, och David Jern från MedCap. Nanosep är i dag helt virtuellt, utan VD och anställda, och den försäljning i liten skala som planerades förra hösten ligger på is.

— Då var vi med på laboratoriemässan Pittcon i USA för att känna av marknaden, och fick god respons. Men det är för tidigt att släppa produkten på marknaden. Först ska vi bli klara med fler applikationer, sedan ska vi sälja, men inte i egen regi, säger PerÅke Oldentoft.

Planen är att anställa en VD eller projektledare när mer kapital kommit in. Om utvecklingsarbetet ska göras internt eller läggs ut på konsulter är inte bestämt än.

Nanosep bildades 2003 av fyra forskare vid Lunds universitet och har patenterat en metod för att med korn i nanoskala separera olika ämnen i en vätska, med så kallad kapillärelektrofores. Jämfört med existerande tekniker ska det ge snabbare svar på vilka molekyler vätskan innehåller, och kräva mindre provvolymer.

Lisa Kirsebom

Lundabolaget Nanosep, delägt av börsnoterade MedCap, har sänkt utvecklingstempot men rekryterat nya namn till styrelsen. Nu vill företaget ta in sex miljoner kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.