fredag 26 april 2024

inloggad som

Terranol testar protoyp och söker statligt kapital

Det danska miljöteknikföretaget Terranol i Lyngby har just blivit färdiga med den första prototypen av sin genmodifierade jäststam, som ska göra bioetanolproduktion så effektiv att etanolen kan konkurrera med bensin. Nu har jästen skickats till test hos danska och utländska partners och försäljningen väntas börja om ett år.

Men mer kapital behövs, och Terranol har nu ansökt om tio miljoner danska kronor från den statliga danska energistyrelsen.

— Vi kan klara ett eller ett och ett halvt år till, men då krävs mer kapital, säger grundaren Birgitte Rønnow.

Tillsammans med två experter på jästgenetik och enzymer, Ole Sibbesen och Thomas Hvid Anders, startade hon Terranol 2007. Alla tre har en bakgrund i Danisco-koncernen.

Terranol har i dag sex anställda utvecklare och forskare. Bolagets mål att göra det möjligt för andra generationens bioetanol att konkurrera med bensin, genom att utnyttja så kallat C5-socker, en rest av växtmaterialet som med dagens teknik inte kan fermenteras till bioetanol.

Företagets andra finansieringsrunda gav i januari ett ensiffrigt miljonbelopp i privata medel. Terranol vill inte uppge det exakta beloppet, men pengarna kom från C.L. Davids Fond & Samling samt från Syddansk Teknologisk Innovation. 2008 fick Terranol in drygt elva miljoner kronor från det staliga EUDP-programmet.

Enligt Claus Felby, professor i trä- och biomassateknologi vid Köpenhamns universitet, skulle det vara ett stort genombrott för biomassans jäsningsprocess om Terranol lyckas utveckla en stam som ombildar C5-socker till etanol i industriell skala.

Klik her for at se dansk version av artikeln.

Keld Broksø

Det danska miljöteknikföretaget Terranol i Lyngby har just blivit färdiga med den första prototypen av sin genmodifierade jäststam, som ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.