torsdag 16 maj 2024

inloggad som

Ideonbolag tar gräshoppstester till Danmark

|  ,
|  

Forskningsbolaget Entomopharm i Ideon Bioincubator ska öppna laboratorium i Köpenhamn i början av 2011. Dessutom räknar man med att mer än dubbla personalen i år. Företaget har nu fått de första kunderna för sina läkemedelstester på gräshoppor.

Entomopharm har rötterna i Danmark, men flyttade in i bioinkubatorn i Lund i våras. Då hade bolaget bara tre anställda, och efter en kapitalresning som gav närmare 14 miljoner svenska kronor pågår rekrytering nu för fullt för både hel- och deltidstjänster. Det danska laboratoriet ska ligga i forskningsparken Symbion.

— Vi har bra samarbeten med både Lunds och Köpenhamns universitet och det finns kompetens på båda sidor Sundet som vi vill utnyttja. Just nu har vi det mesta av forskarkompetensen i Sverige, men det finns bra affärsutvecklare i Danmark, säger VD Peter Aadal Nielsen.

Entomopharms patentsökta insektstester visar om ämnen tränger igenom den så kallade blod-hjärnbarriären, som skiljer hjärnans cirkulation från kroppens övriga blodomlopp. Testerna är i första hand tänkta för läkemedel för centrala nervsystemet och ska användas när studier på celler inte räcker. De blir då ett mellanled före tester på ryggradsdjur, vilket ska minska mängden försök i exempelvis råttor. Bolaget har i dag en handfull kunder och samarbetspartners, bland dem ett par läkemedelsbolag.

Lisa Kirsebom

Forskningsbolaget Entomopharm i Ideon Bioincubator ska öppna laboratorium i Köpenhamn i början av 2011. Dessutom räknar man med att mer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad