lördag 18 maj 2024

inloggad som

Stockholmsflytt ger ComPower nytt liv

Efter drygt ett år i dvala har Ideonbolaget ComPower slutat vänta på att nya investerare ska kliva in. Nu flyttar bolaget verksamheten till KTH i Stockholm för att bli del av det sameuropeiska miljardprojektet InnoEnergy.

InnoEnergy samlar en rad europeiska universitet och energibolag, däribland Schneider Electric, Vattenfall och ABB, med målet att hitta nya lösningar för kontinentens energibehov. Budgeten är på 110 miljoner euro om året, varav EU står för en fjärdedel. För ComPower blir forskningsprojektet en räddningsplanka; bolaget tvingades i början av 2009 säga upp såväl sitt hyreskontrakt som sin personal i brist på nytt kapital. Sedan dess har verksamheten gått på sparlåga.

ComPower utvecklar en värmepanna för bostadshus och större fastigheter, som utöver värme även genererar el. En provinstallation utanför Kristianstad har utvärderats med goda resultat, uppger VD Anders Malmquist. Under paraplyet InnoEnergy ska ComPowers panna bland annat modifieras för att kunna användas i katastrofområden.

— Den kan komma till nytta i räddningsmoduler som går att skicka till exempelvis jordbävningsdrabbade områden som Haiti eller Pakistan där man behöver el, värme eller kyla med lokala biobränslen som råvara, säger Anders Malmquist.

Någon vidare kommersiell utveckling finns det dock inte utrymme för inom forskningsprojektets ramar. Anders Malmquist uppger att bolaget därför fortsätter att letar finansiärer.

— Vi behöver minst tre miljoner för att komma igång igen och 50 miljoner för att komma fram till en färdig produkt. Den dagen vi får finansiering drar vi igång den industriella utvecklingen igen, säger han.

Utöver Anders Malmquist sysselsätter ComPower idag ett par personer på projekt- och konsultbasis. Bland ägarna finns förutom grundarna även TeknoSeed, norska Energy Future Invest och Innovationsbron.

Erik Olausson

Efter drygt ett år i dvala har Ideonbolaget ComPower slutat vänta på att nya investerare ska kliva in. Nu flyttar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]