lördag 18 maj 2024

inloggad som

Köpenhamn blir bas när Tesla lanserar i Sverige

|  
|  

I juli öppnade den amerikanska elbilstillverkaren Tesla sitt skandinaviska huvudkontor och utställningslokal nära Kongens Nytorv i Köpenhamn. Nu väntar etablering i Sverige, uppger Esben Petersen, chef för verksamheten i Danmark. 

— Senast i slutet av nästa år öppnar vi i Stockholm och framöver ska vi bearbeta även den skånska marknaden härifrån Köpenhamn, säger han till Rapidus.

Silicon Valley-baserade Tesla är pionjärer inom utvecklingen av sportiga — men dyra — elbilar. Det Nasdaqnoterade bolaget har hittills levererat cirka 1.000 bilar i 25 länder, bland annat till celebriteter som skådespelaren George Clooney och den brittiska miljardären Richard Branson. I Skandinavien har bolaget hittills sålt ett 50-tal bilar, men marknaden växer enligt Tesla snabbt i såväl Danmark som Sverige.

Tesla valde Köpenhamn som bas dels eftersom Danmark har gynnsamma avdragsmöjligheter på elbilar fram till 2015, dels eftersom landet har som uttalat mål att reducera sina koldioxidutsläpp med 20 procent de närmaste fem åren. Att Köpenhamn stod värd för FN:s klimattoppmöte i december spelade även in på ett symboliskt plan för etableringen, uppger Esben Petersen.

Utöver Köpenhamn är Tesla etablerade på fyra platser i Europa: Zürich, München, Monaco och London. Priset för huvudmodellen Tesla Roadster ligger på cirka 830.000 danska kronor.

Klik her for at se dansk verision av artikeln

Keld Broksø

I juli öppnade den amerikanska elbilstillverkaren Tesla sitt skandinaviska huvudkontor och utställningslokal nära Kongens Nytorv i Köpenhamn. Nu väntar etablering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]