lördag 27 april 2024

inloggad som

Googles TV-satsning ger uppsving för apputvecklare

När sökjätten Google ger sig in i TV-branschen är det många mindre spelare som vill följa med. Londonbaserade designstudion Ustwo, med stor verksamhet i Malmö, har just släppt sin första app för uppkopplade TV-apparater med Android som operativsystem.

Ustwo bildades som en designstudio i London 2004 och tillverkar olika interaktiva produkter — framförallt mobilappar. Sverigekontoret i Malmö drogs igång för två år sedan, till stor del för att vara nära storkunden Sony Ericsson. På kundlistan står idag även företag som H&M, Intel och Sony, samt finansinstitut och företag i läkemedelsbranschen.

Bolagets första TV-app presenterades på hemelktronikmässan IFA i Berlin i början av september, samtidigt som Googles VD Eric Schmidt avslöjade att Google TV ska lanseras på bred internationell front.

Google TV använder Android för att kombinera traditionellt TV-tittande med webbaserad surfning på internet. Google är mest drivande, men även bolag som Sony, Logitech och Intel ingår i det konsortium som står bakom Google TV. Ustwo hoppas i sin ände tjäna pengar genom konsulttjänster inom användargränssnitt och apputveckling åt företag som producerar hård- och mjukvara. Ett av dem är bohuslänska People of Lava, som producerar TV-apparater med Android.

Ustwos VD, Malmöbon Marcus Woxneryd, menar att breddningen mot Google TV är ett naturligt nästa steg för bolaget.

— Det är svårt att tjäna pengar på mobilappar som egna produkter, men det är en väldigt bra kanal för marknadsföring och för att bygga kundbas och kundlojalitet, säger han.

Totalt arbetar 65 personer i företaget, varav drygt 15 i Malmö och resten i London. Bolaget ägs av grundarna Matt Miller, John Sinclair och Marcus Woxneryd och omsatte förra året drygt tre miljoner pund. I år är målsättningen fem miljoner pund i omsättning.

Anders Frick

När sökjätten Google ger sig in i TV-branschen är det många mindre spelare som vill följa med. Londonbaserade designstudion Ustwo, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.