fredag 29 mars 2024

inloggad som

Apple köper Polar Rose i Malmö…

Rapidus kan idag avslöja att IT-jätten Apple har förvärvat samtliga aktier i Polar Rose. 15-mannabolaget på Minc i Malmö blir nu del av den amerikanska miljardkoncernen.

Rapidus har tagit del av ett styrelseprotokoll från en extra bolagsstämma i Polar Rose i början av månaden där det framgår att Apple numera är ensam aktieägare i bolaget. Huvudägare före förvärvet var danska riskkapitalfonden Nordic Venture Partners. Varken Apples svenska PR-chef Petter Ahrnstedt, Polar Roses VD Carl Silbersky eller Nordic Venture Partners vill alls uttala sig om affären.

— Det kan jag inte kommentera, säger Claus Højbjerg Andersen på Nordic Venture Partners till Rapidus.

I samband med bolagsstämman lämnade han och telekomveteranen Torbjörn Nilsson styrelsen, där grundaren Jan-Erik Solem och Thijs Stalenhoef nu sitter.

Så sent som för två veckor sedan stängde Polar Rose ner sin tjänst där det gick att gratis använda bolagets mjukvara för ansiktsigenkänning till Flickr, Facebook och webbläsare. Förklaringen då var att fokus hade flyttats till licensaffärer, bland annat inom mobilteknikområdet. Istället har bolaget alltså blivit uppköpt. Polar Rose teknik för automatisk ansiktsigenkänning kan därmed vara på god väg att hitta in i nästa version av Iphone.

Omständigheterna runt affären med Polar Rose liknar de kring brittiska bildbehandlingsbolaget Imsense, som Apple enligt flera källor köpte tidigare i sommar. Inte heller den affären har Apple kommenterat.

Senaste räkenskapsåret omsatte Apple 42,9 miljarder dollar. Efter att i våras ha gått om Microsoft i börsvärde är bolaget idag världens högst värderade teknikbolag.

Joel Lyth

Rapidus kan idag avslöja att IT-jätten Apple har förvärvat samtliga aktier i Polar Rose. 15-mannabolaget på Minc i Malmö blir […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]