tisdag 16 april 2024

inloggad som

Apple köper Polar Rose i Malmö…

Rapidus kan idag avslöja att IT-jätten Apple har förvärvat samtliga aktier i Polar Rose. 15-mannabolaget på Minc i Malmö blir nu del av den amerikanska miljardkoncernen.

Rapidus har tagit del av ett styrelseprotokoll från en extra bolagsstämma i Polar Rose i början av månaden där det framgår att Apple numera är ensam aktieägare i bolaget. Huvudägare före förvärvet var danska riskkapitalfonden Nordic Venture Partners. Varken Apples svenska PR-chef Petter Ahrnstedt, Polar Roses VD Carl Silbersky eller Nordic Venture Partners vill alls uttala sig om affären.

— Det kan jag inte kommentera, säger Claus Højbjerg Andersen på Nordic Venture Partners till Rapidus.

I samband med bolagsstämman lämnade han och telekomveteranen Torbjörn Nilsson styrelsen, där grundaren Jan-Erik Solem och Thijs Stalenhoef nu sitter.

Så sent som för två veckor sedan stängde Polar Rose ner sin tjänst där det gick att gratis använda bolagets mjukvara för ansiktsigenkänning till Flickr, Facebook och webbläsare. Förklaringen då var att fokus hade flyttats till licensaffärer, bland annat inom mobilteknikområdet. Istället har bolaget alltså blivit uppköpt. Polar Rose teknik för automatisk ansiktsigenkänning kan därmed vara på god väg att hitta in i nästa version av Iphone.

Omständigheterna runt affären med Polar Rose liknar de kring brittiska bildbehandlingsbolaget Imsense, som Apple enligt flera källor köpte tidigare i sommar. Inte heller den affären har Apple kommenterat.

Senaste räkenskapsåret omsatte Apple 42,9 miljarder dollar. Efter att i våras ha gått om Microsoft i börsvärde är bolaget idag världens högst värderade teknikbolag.

Joel Lyth

Rapidus kan idag avslöja att IT-jätten Apple har förvärvat samtliga aktier i Polar Rose. 15-mannabolaget på Minc i Malmö blir […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.