tisdag 23 april 2024

inloggad som

Konkurs för danskägt IT-bolag i Helsingborg

I mitten av 2000-talet hade mjukvaruutvecklaren ScriptServer International i Helsingborg ett 20-tal anställda. Nu försvinner de sista spillrorna av bolaget, där den kände danske affärsängeln Finn Helmer var huvudägare.

ScriptServer International grundades i början av 2000-talet efter att Helsingborgsbolaget Dimac gått i konkurs. Vid återstarten klev investeraren Finn Helmer in som ny storägare. Med smeknamnet ”Giga-manden” är Finn Helmer främst känd för att år 2000ha sålt elektronikföretaget Giga till Intel för tio miljarder danskakronor.

Fokus i bolaget har legat på mjukvara för e-handelsplatser, kundhanteringssystem och intranät. 2008 hade ScriptServer International tio anställda och lyckades vända fler års förluster till en knapp vinst. Sedan dess har bolaget dock brottats med ekonomiska problem, samtidigt som mer och mer av verksamheten flyttats över till det danska systerbolaget ScriptServer Solutions, uppger bolagets VD Lotte Kühl. I vintras tog hon över chefskapet även för ScriptServer International i Helsingborg.

— Ledningen i Helsingborg lämnade en hel del skulder efter sig som vi har fått städa upp. Vi arbetar på en modell där alla fordringsägare ska få sina pengar, säger hon till Rapidus.

De sista anställda lämnade bolaget under våren, uppger Lotte Kühl. Tekniken har dock köpts ut av det danska bolaget, som efter ett par tuffa år blickar framåt igen.

— Det har kostat mycket att flytta över teknik och verksamhet till Danmark. Men nu ska vi lansera en ny version av vårt mjukvarupaket, säger Lotte Kühl.

Köpenhamnsbaserade ScriptServer Solutions har i dag åtta anställda. Lotte Kühl räknar med att omsätta sju miljoner danska kronor i år och visa vinst.

ScriptServer Solutions ägs till 100 procent av Lotte Kühl. Styrelseordförande är Finn Helmer.

Erik Olausson

I mitten av 2000-talet hade mjukvaruutvecklaren ScriptServer International i Helsingborg ett 20-tal anställda. Nu försvinner de sista spillrorna av bolaget, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad