torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Slut på nyinvesteringar för Lumitec

Inför hösten har såddfinansieringsbolaget Lumitec i Lund skruvat ner verksamheten ett antal snäpp. Någon ny VD efter Patrik Söderlund ska inte anställas och några investeringar i nya bolag blir det inte inom den närmaste framtiden, uppger styrelseordförande Håkan Nelson.

Lumitec drog igång verksamheten 2003 då Industrifonden, Malmöhus Invest, Sparbanken Finn och Lunds universitets holdingbolag LUAB tillsammans pytsat in 40 miljoner kronor i kapital. Sedan dess har Lumitec investerat i sju portföljbolag, däribland medicinteknikbolaget Celltrix och Phase Holographic Imaging, som utvecklar ett laserbaserat cellmikroskop.

Det räcker i dagsläget, menar styrelseordförande Håkan Nelson. För att ha pengar och kraft att förvalta de befintliga innehaven stänger bolaget dörren för investeringar i nya bolag — åtminstone för överskådlig tid.

— Hur vi gör i framtiden är svårt att säga. Först har vi några portföljbolag att sälja av, men det beror på marknaden, säger Håkan Nelson.

En investering har Lumitec redan fått tillbaka med råge då medicinteknikbolaget Clinical Laserthermia Systems noterades på Aktietorget i april. Enligt Håkan Nelson är ytterligare ett par portföljbolag mogna att säljas av då tillfälle ges.

Patrik Söderlund, som varit VD sedan bolaget bildades 2002, slutade isomras för att bland annat ägna sig åt affärsutveckling i egen regi.Någon ersättare kommer han inte få, istället ska styrelsen själv sköta de kvarvarande innehaven. Utöver Celltrix och Phase Holographic Imaging är det kemiteknikbolaget Nanosep, läkemedelsbolaget Neobiotics, Nares, som utvecklat en pollensprej för allergiker, och Ubiqo, som sysslar med säkerhetslösningar för internet.

Erik Olausson

Inför hösten har såddfinansieringsbolaget Lumitec i Lund skruvat ner verksamheten ett antal snäpp. Någon ny VD efter Patrik Söderlund ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.