lördag 20 april 2024

inloggad som

Ny Helsingborgsfirma ska spara blod åt kirurgen

Lennart Bruce, partner i investeringsnätverket Puls och tidigare vice affärsutvecklingschef på Biovitrum, har grundat läkemedelsbolaget FibroCure Sweden. Tillsammans med bland andra Jörgen Johnsson från styrelsen i Duocort ska han ta fram en medicin som minskar blödningar vid operationer.

Bolaget grundades så sent som i april i år men genomför redan en andra klinisk studie med ett 60-tal patienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Blir resultaten bra siktar bolaget på att hitta en finansiellt stark partner för den fortsatta utvecklingen.

FibroCure är registrerat i Viken strax norr om Helsingborg men bygger på Göteborgsprofessorn Anders Jeppssons forskning kring proteinet fibrinogen. Proteinet finns naturligt i blodplasman där det spelar en central roll i koaguleringsprocessen. Genom att tillsätta fibrinogen i samband med operationer där stora blödningar är en vanlig komplikation, som vid hjärt- och kärloperationer, ska blödningarna kunna minskas och därmed även behovet av blodtransfusioner.

— Det saknas bra medel för det här sedan Trasylol drogs tillbaka på grund av biverkningar. Därför ser vi en intressant marknadspotential, säger Lennart Bruce.

Utöver Lennart Bruce och Jörgen Johnsson finns Stanko Skrtic, samt professorerna Anders Jeppsson och Thomas Hedner i ägarkretsen. Lennart Bruce vill inte gå in på hur mycket ägarna hittills har investerat i bolaget. Samtliga är aktiva i Puls nätverk, men investeringen har gjorts utanför detta.

Joel Lyth

Lennart Bruce, partner i investeringsnätverket Puls och tidigare vice affärsutvecklingschef på Biovitrum, har grundat läkemedelsbolaget FibroCure Sweden. Tillsammans med bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.