fredag 26 april 2024

inloggad som

Mitrionics lägger ner — patenten redan sålda

Trots investeringar på totalt elva miljoner dollar går Ideonbaserade Mitrionics i graven. Samtliga anställda har lämnat bolaget, som förra veckan ansökte om likvidation.

Rapidus har utan framgång sökt VD Magnus Hjern, men medgrundaren Stefan Möhl bekräftar att bolaget tvingas avveckla.

— Vi har lämnat in en frivillig likvidationsansökan eftersom vi inte kunde resa nytt kapital. Inga stora fordringar på bolaget kvarstår så vi bör kunna undvika konkurs, säger Stefan Möhl.

Största ägare är riskkapitalbolagen Creandum, Teknoinvest och Grande Ventures, men också Teknoseed har investerat i företaget som utvecklat en mjukvara som ökar beräkningshastigheten för så kallade FPGA-processorer. IP-rättigheterna har redan sålts till det amerikanska företaget Convey Computer, som i sin tur sålt dem vidare till tredje part.

Som mest hade Mitrionics drygt 20 anställda, men redan i slutet av förra året fick samtliga utom tre gå. I och med likvidationen lämnar också de kvarvarande tre sina uppdrag.

— Vi påbörjade vår förra investeringsrunda precis när finanskrisen slog till som hårdast, vilket försvårade processen. Generellt har annars det största problemet varit att vi inte kunnat få konkurrenskraftiga priser på FPGA-processorer från tillverkarna, eftersom de har sina stora volymer på de mindre kraftfulla enheterna, säger Stefan Möhl.

Så sent som i november tilldelades Mitrionics 3,8 miljoner kronor från Vinnova inom ramen för Forska & Väx-programmet, men de pengarna kunde aldrig plockas ut eftersom bolaget inte hittade en investerare som var beredd att matcha finansieringen.

Joel Lyth

Trots investeringar på totalt elva miljoner dollar går Ideonbaserade Mitrionics i graven. Samtliga anställda har lämnat bolaget, som förra veckan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.