fredag 19 april 2024

inloggad som

Lund bas när Piratpartiet blir bredbandsleverantör

Två aktiva piratpartister i Lund har startat ett bolag som under sommaren ska börja med bredbandsleveranser till privatpersoner. Med företaget PirateIsp ska användarna få integritetsskyddat bredband. Delar av den administrativa driften ska skötas i Piratpartiets lokaler.

Piratpartiets ledare Rick Falkvinge vill inte exakt svara på frågan hur partiets uppbackning av satsningen ser ut.

— Du är ett intressant Almedalensutspel på spåren, men vi tänker inte avslöja något mer i förväg. Vi har en policy där medlemmarna ska ta egna initiativ som kan verka i partiets anda, säger Rick Falkvinge till Rapidus.

Men enligt bolagets VD Gustav Nipe har PirateIsp uppbackning inom partiets ledning.

— Tanken är att förvara kundlistor och liknande i Piratpartiets lokaler, det här är idéer som är förankrade inom högsta ledningen, säger Lundabaserade PirateIsp:s VD Gustav Nipe.

Bolaget ska hyra in sig på befintliga nät där användare ska kunna få anonym uppkoppling. Under sommaren inleds tester i några mindre orter, däribland Lund. Enligt Gustav Nipe rör det sig dels om en kommersiell satsning, dels om en politisk. Syftet är bland annat att sätta press på existerande bredbandsleverantörer.

Ordförande i bolaget är René Malmgren, som bland annat driver konsultbolaget Tritium Networks Consulting i Lund och kandiderar för Piratpartiet vid årets kommunval. Enligt Gustav Nipe ligger han bakom finansieringen av verksamheten.

I dag arbetar 4-5 personer med PirateIsp. Rapidus har utan framgång sökt René Malmgren.

Joel Lyth

Två aktiva piratpartister i Lund har startat ett bolag som under sommaren ska börja med bredbandsleveranser till privatpersoner. Med företaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.