tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Ideonbolag bygger pilotanläggning för Helsingborgsslam

Miljöteknikföretaget Ekobalans första pilotanläggning för att utvinna växtnäring ur rötslam sätts upp i Helsingborg. Detta sedan bolaget skrivit avtal med Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA).

Ideonbolaget Ekobalans specialitet är gödsel från restprodukter. Bland annat har företaget tagit fram en process för att utvinna växtnäring ur rötrester från biogasproduktion eller reningsverk och sedan förädla den till gödselmedel. Pilotanläggningen vid Öresundsverket i Helsingborg ska utveckla tekniken i större skala och inom två år är Ekobalans mål att både ta hand om slam från reningsverk och sälja vidare det förädlade gödselmedlet till lantbrukare och trädgårdsodlare.

— Vi har en del utvecklingsarbete kvar innan vi kommer till fullskaleproduktion. NSVA är vår första kund när det gäller att utvinna ur slam, säger bolagets VD Gunnar Thelin.

Den nya anläggningen kommer att ha en årskapacitet på 15.000 ton slam, vilket kan jämföras med det totala flödet i Helsingborg på 70.000 ton. Ekobalans står själv för byggkostnaderna och äger anläggningen. När den kommer upp i full drift räknar Gunnar Thelin med att den drar in 750.000 kronor om året.

— Reningsverken behöver lösningar och därför är de intresserade kunder. Och förädlingsvärdet på gödseln räknar vi med blir minst en halv miljon kronor per år, säger han.

Ekobalans startades 2006 och ägs av Gunnar Thelin, AB Axel Granlund, Innovationsbron och ytterligare tre små ägare. Bolaget har fyra anställda och omsatte 1,9 miljoner kronor i fjol. NSVA är ett driftsbolag för VA-anläggningar och ägs gemensamt av fem kommuner i nordvästra Skåne.

Miljöteknikföretaget Ekobalans första pilotanläggning för att utvinna växtnäring ur rötslam sätts upp i Helsingborg. Detta sedan bolaget skrivit avtal med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.