tisdag 25 juni 2024

inloggad som

380 miljoner facit för dansk spelindustri

Dansk spelutvecklingsindustri sysselsätter 530 anställda med en omsättning 2009 på 380 miljoner danska kronor. Det visar den första större kartläggningen av branschen, som Rapidus tagit del av.

Siffrorna kommer från en kommande rapport som statsstödda Computerspilzonen sammanställt. Rapporten tar pulsen på en bransch till 75 procent centrerad kring Storköpenhamn. Utöver klassiska dator- och tv-spel finns även exempelvis webbspel som används inom e-learning med i kartläggningen.

— Vi har nu de första siffrorna någonsin för den samlade, danska spelindustrin. Tanken är att vi ska göra en ny genomgång varje år framöver så att vi kan följa branschens utveckling, säger Computerspilzonens VD Jan Neiiendam.

På prisfronten har danska datorspelindustrin haft en bra början på året. Hittills under 2010 har danska spel fått sex internationella utmärkelser. Bland dem finns Press Plays Wii-spel Max & the Magic Marker” som utsågs till bästa barnspel på Nordic Game Awards i Malmö i april medan spelutvecklaren Simon Nielsen utsågs till största nya nordiska talangen för spelet “Monkey Donk”.

Computerspilzonen grundades 2007 och stöttas av bland andra Økonomi- och Erhvervsministriet, Region Hovedstaden, CAT Science Park, Connect Denmark, Copenhagen Capacity och spelbolaget IO-Interactive.

Keld Broksø

Dansk spelutvecklingsindustri sysselsätter 530 anställda med en omsättning 2009 på 380 miljoner danska kronor. Det visar den första större kartläggningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.


 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Danir ger sig in i fintechbranschen

  Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Handiscover i konkurs

  Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

 • Cybersäkerhet snabbast växande IT-marknaden

  Det finns stora pengar att hämta för den som kan cybersäkerhet. Rapidus har pratat med några skånska bolag som vill växa på den stekheta marknaden. 

 • Solid X blåser av fusionen

  Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.