fredag 26 april 2024

inloggad som

Outscore i Malmö begärt i konkurs

Malmöbaserade Outscore skulle tillverka tekniken för framtidens identifiering på nätet. Nu är framtiden istället osäker för det skuldtyngda bolaget och den tio man starka personalen då flera fordringsägare, med Malmöbaserade Jayway i spetsen, begärt det i konkurs.

Outscore grundades i mitten av 1990-talet för att utveckla krypteringsmetoder för såväl militära som civila ändamål. Bland kunderna fanns Ericsson, enligt bolagets egna uppgifter.

De senaste åren har verksamheten istället varit inriktad på att ta fram teknik för att förverkliga visionen bakom organisationen Global Trust Center, som syftar till att stärka individens rättigheter och skydda integriteten i den digitala världen. Tekniken skulle bli del i en infrastruktur för identifiering och autentisering på internet.

Som mest har Outscore sysselsatt strax över 20 personer, inräknat konsulter. I dag finns ett tiotal kvar. För dem ser äventyret ut att få ett abrupt slut, då bolaget samlat på sig leverantörsskulder på närmare fem miljoner kronor. I april begärdes Outscore i konkurs av såväl av den största fordringsägaren Jayway som Outscores egen VD, som anger att han bara fått lön sporadiskt under 2009 och 2010. Bland övriga tiotalet fordringsägare finns även Awapatent.

Arbetet med tekniken har dels bedrivits i Outscore självt, dels i dotterbolaget Malmö Core Factory, som gick i konkurs på egen begäran i början av maj. Även där var Jayways fordran för obetalda konsulttimmar ett miljonbelopp.

Mats Weidmar, VD för Jayway Holding, säger till Rapidus att han har större hopp om att få tillbaka pengarna i Outscores fall. Den konkursförhandling som skulle hållits i Lunds tingsrätt i fredags sköts upp en vecka sedan bolagets representanter sade sig ha betalt in skulderna.

Jonas Svanberg, den enda kvarvarande styrelseledamoten i Outscore, vill i dagsläget inte ge några som helst kommentarer om bolaget. Anders Orre, som varit drivande kraft i bolaget och tills nyligen var huvudägare via ett investeringsbolag, vill inte heller kommentera händelseförloppet. Han uppger dock att Outscores skulder är på väg att regleras och att de fyra anställda i Malmö Core Factory ska få jobb i nya bolagsprojekt som han är involverad i.

Erik Olausson

Malmöbaserade Outscore skulle tillverka tekniken för framtidens identifiering på nätet. Nu är framtiden istället osäker för det skuldtyngda bolaget och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.