söndag 12 maj 2024

inloggad som

USA nästa för dansk miljöteknik

Miljöteknikföretaget CoMeTas i Bagsværd utanför Köpenhamn står inför ett större genombrott. I år väntas omsättningen dubblas till över 60 miljoner danska kronor. Samtidigt ska en produktionsenhet i USA byggas upp.

Den amerikanska satsningen kommer efter att bolaget landat ett stort kundavtal. Till en början handlar det om en handfull anställda i USA.

CoMeTas sysslar med keramiska membran för filter som renar bland annat vatten och gas.

— Vi kan rena vatten med långt mindre energiförbrukning än många av våra konkurrenter, säger VD och grundare Jens Husted Kjær.

På fyra år har CoMeTas vuxit till en verksamhet med 25 anställda och omsättning på 30 miljoner kronor. Jens Husted Kjær är civilingenjör i kemi, med bakgrund från bland annat cementkoncernen FLSchmidt och projektlaboratoriet på Haldor Topsøe.

I bolagets planer finns också en utbyggnad av ett befintligt kontor i Brasilien.

— Vi kan sälja till den europeiska marknaden härifrån Köpenhamn. Däremot måste expansionen på tillväxtmarknaderna ske från egna kontor. Efter satsningen i USA ska vi utvärdera läget, men det ser ut som att nästa kontinent att gå in i blir Asien, säger Jens Husted Kjær.

Keld Broksø

Miljöteknikföretaget CoMeTas i Bagsværd utanför Köpenhamn står inför ett större genombrott. I år väntas omsättningen dubblas till över 60 miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen