måndag 13 maj 2024

inloggad som

Bioinkubatorbolag planerar notering på Aktietorget

PharmaLundensis i Ideon Bioincubator förbereder en notering på Aktietorget. Bolaget hoppas på positivt besked från Aktietorget nästa vecka, och PharmaLundensis VD Staffan Skogvall beräknar att aktien i så fall kan börja handlas på listan första veckan i juli.

PharmaLundensis utvecklar en läkemedelssubstans kallad IodoCarb mot lungsjukdomen KOL, med ämnena aktivt kol och elementärt jod, och har patent på behandlingsmetoden. Bolaget planerar nu att resa sex miljoner kronor varav drygt en miljon redan har tagits in genom en riktad emission till gamla och nya ägare. Resten av kapitalet beräknas komma vid en publik emission i slutet av månaden.

— Vi väntar oss att noteringen ska göra det enklare att resa det kapital som behövs för våra kliniska studier, säger Staffan Skogvall.

Läkemedlet kan vara färdigt för registrering redan om tre år. Det förutsätter dock att det europeiska läkemedelsverket EMEA ger projektet fast track-status, ett system som ökar tempot i godkännandeprocessen för nya behandlingar mot livshotande tillstånd som i dag inte kan behandlas.

I höstas lanserade PharmaLundensis ett kosttillskott som byggde på samma principer som det kommande läkemedlet, men försäljningen avbröts eftersom styrelsen ville utvärdera strategin för produkten. Enligt Staffan Skogvall kan kosttillskottet komma att licensieras ut eller placeras i ett dotterbolag.

Hittills har omkring sex miljoner kronor investerats i PharmaLundensis sedan starten 2007. Bolaget har tre anställda och ägs i dag till cirka 85 procent av Staffan Skogvall med familj och bolag.

Skogvall lämnar nu över som ordförande till styrelseledamoten Erik Lunell, chef för kontraktsforskningsföretaget Croel i Helsingborg och tidigare klinisk forskningschef vid Pharmacia. Styrelsen utökas också med Ingmar Karlsson, med en bakgrund inom Astra-koncernen, och läkaren Jonas Erjefält som är chef för enheten för luftvägsinflammation vid Lunds universitets medicinska fakultet.

Lisa Kirsebom

PharmaLundensis i Ideon Bioincubator förbereder en notering på Aktietorget. Bolaget hoppas på positivt besked från Aktietorget nästa vecka, och PharmaLundensis […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.