fredag 10 maj 2024

inloggad som

Storemission ska ta Chempaq i mål

Medicinteknikbolaget Chempaq i Farum, nordväst om Köpenhamn, har just fått in 15 miljoner danska kronor i bryggfinansiering från ägarna. Nu inleds en kapitalrunda för att resa ytterligare 80 miljoner danska kronor.

— Huvudparten är tänkt att komma från nya investerare och det är många som hört av sig och vill vara med. Kapitalet skulle ta oss ända fram till en exit, troligen ett uppköp av bolaget, säger VD Patrik Dahlén.

Chempaq har 17 anställda, varav en är baserad i USA och övriga i Farum. Huvudägare är finska BioFund, danska Sunstone Capital och riskkapitalbolaget Vecata.

Bolaget utvecklar och marknadsför en analysapparat som används för att mäta mängden av olika typer av blodceller direkt på läkarmottagningen, istället för att provet skickas till ett laboratorium. Den första produktversionen kan mäta vita blodkroppar, röda blodkroppar och ämnet hemoglobin. Version två, som lanseras i höst, ska även mäta trombocyter (blodplättar). Chempaq slöt hösten 2009 ett licensavtal med Philips om den senare produktversionen.

— Philips satsar stort på att patienter ska kunna testa sig själva i hemmet. Det affärsområdet hade vi inte primärt tänkt kasta oss in i, så det var bra att hitta en så stor spelare som kunde bearbeta den marknaden, säger Patrik Dahlén.

Hittills har bolaget sålt drygt 600 blodmätare framför allt i USA och Skandinavien. Förra året var omsättningen drygt 6 miljoner danska kronor, medan man i år väntar sig att landa någonstans mellan 9 och 10 miljoner kronor.

Lisa Kirsebom

Medicinteknikbolaget Chempaq i Farum, nordväst om Köpenhamn, har just fått in 15 miljoner danska kronor i bryggfinansiering från ägarna. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen