fredag 29 mars 2024

inloggad som

Första kunderna för gehörsträning från Malmö

Musikhögskolelärarna Björn Roslund och Carl-Axel Andersson vill låta datorn ta över delar av musikundervisningen. Nu har deras mjukvara för gehörsträning sålts till de första kunderna i Skåne och Danmark.

Programvaran MusicalEar fungerar som ett pedagogiskt komplement till det etablerade notredigeringsprogrammet Sibelius. En serie datorbaserade övningar, som att ta ut ackord till en argentinsk tango eller lägga fjärdestämman till ett klassiskt körarrangemang, ska hjälpa användaren att slipa sitt gehör och banka in musikteorin.

Tänkta kunder är såväl kommunala musikskolor som gymnasie- och musikhögskolor eller musikintresserade privatpersoner. Sedan lanseringen i april har två gymnasieskolor i Malmö och Klippan samt musikkonservatoriet i Odense köpt in mjukvaran. En engelskspråkig version planeras till sommaren.

Björn Roslund och Carl-Axel Andersson har själva stått för det musikaliska innehållet i MusicalEar, medan partnern Niklas Swedenborg, grundare av IT-konsultbolaget Square Moon Industries, skött programmeringen. Arbetet bedrivs i bolaget RoAx EduMusic och har hittills skötts vid sidan av de inblandades ordinarie tjänster. Så lär det fortsätta den närmaste framtiden, menar Carl-Axel Andersson. Bolaget planerar dock att ta in riskkapital.

— Vi vill ta in externa finansiärer, men vi behöver inga jättebelopp, bara lite för marknadsföring och översättning, säger han.

Utöver de tre grundarna ägs RoAx EduMusic av LUAB och tre studenter vid masterprogrammet för entreprenörskap, som hjälpt till med affärsutvecklingen.

Erik Olausson

Musikhögskolelärarna Björn Roslund och Carl-Axel Andersson vill låta datorn ta över delar av musikundervisningen. Nu har deras mjukvara för gehörsträning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]