fredag 3 maj 2024

inloggad som

Ideon Agro Food återuppstår efter stålbad

De fastanställda är borta och lokalytan nedskuren till en femtedel. Men Ideon Agro Food lever vidare efter rekonstruktionen och nu vågar ledningen blicka framåt.

Efter drygt två decenniers verksamhet och närmare 500 genomförda utvecklingsprojekt inom livsmedelsindustrin tvingades Ideon Agro Foods huvudmän i höstas dra i bromsen. Frysta bidrag från Sparbanksstiftelserna innebar att runt en femtedel av forskningsstiftelsens årsbudget på sex miljoner kronor försvann i ett enda slag.

Genom att kraftigt kapa de fasta kostnaderna har stiftelsens huvudmän ändå lyckats behålla verksamheten vid liv. De cirka 25 medlemsföretag som tidigare delfinansierat verksamheten, däribland Probi, Danisco Sugar och Skånemejerier, finns även kvar som finansiärer tills vidare, uppger Lennart Lindahl.

Han är tillsammans med kollegan Inger Ahldén inhyrd för att sköta verksamheten för Ideon Agro Food, som tidigare hade tre anställda. Lennart Lindahl ser ett tufft 2010 framför sig, men hoppas att stiftelsen ska ha fått upp farten igen innan året är slut.

— Vi har hunnit avsluta två tredjedelar av de projekt som påbörjades innan rekonstruktionen. Nu har vi börjat titta på nya projekt att dra igång också, säger han.

Ordförande för Ideon Agro Food är Lantmännens förre VD Jörgen Sallenhag. I styrelsen märks även LTH:s rektor Anders Axelsson samt Lars Ohlin, som sitter i ledningen för börsnoterade livsmedelskoncernen Atria.

Erik Olausson

De fastanställda är borta och lokalytan nedskuren till en femtedel. Men Ideon Agro Food lever vidare efter rekonstruktionen och nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.