torsdag 19 september 2024

inloggad som

Ideon Agro Food återuppstår efter stålbad

De fastanställda är borta och lokalytan nedskuren till en femtedel. Men Ideon Agro Food lever vidare efter rekonstruktionen och nu vågar ledningen blicka framåt.

Efter drygt två decenniers verksamhet och närmare 500 genomförda utvecklingsprojekt inom livsmedelsindustrin tvingades Ideon Agro Foods huvudmän i höstas dra i bromsen. Frysta bidrag från Sparbanksstiftelserna innebar att runt en femtedel av forskningsstiftelsens årsbudget på sex miljoner kronor försvann i ett enda slag.

Genom att kraftigt kapa de fasta kostnaderna har stiftelsens huvudmän ändå lyckats behålla verksamheten vid liv. De cirka 25 medlemsföretag som tidigare delfinansierat verksamheten, däribland Probi, Danisco Sugar och Skånemejerier, finns även kvar som finansiärer tills vidare, uppger Lennart Lindahl.

Han är tillsammans med kollegan Inger Ahldén inhyrd för att sköta verksamheten för Ideon Agro Food, som tidigare hade tre anställda. Lennart Lindahl ser ett tufft 2010 framför sig, men hoppas att stiftelsen ska ha fått upp farten igen innan året är slut.

— Vi har hunnit avsluta två tredjedelar av de projekt som påbörjades innan rekonstruktionen. Nu har vi börjat titta på nya projekt att dra igång också, säger han.

Ordförande för Ideon Agro Food är Lantmännens förre VD Jörgen Sallenhag. I styrelsen märks även LTH:s rektor Anders Axelsson samt Lars Ohlin, som sitter i ledningen för börsnoterade livsmedelskoncernen Atria.

Erik Olausson

De fastanställda är borta och lokalytan nedskuren till en femtedel. Men Ideon Agro Food lever vidare efter rekonstruktionen och nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Opticept pressar spanska oliver

    Opticept i Lund kommer in på den spanska olivoljemarknaden som lidit svårt av torka på senare år. En första försäljning av maskiner som ökar oljeutvinningen går till ett stort olivoljekooperativ.

  • Pommes ska lyfta Lundabolag

    En global kanadensisk koncern investerar cirka 10 miljoner kronor i Opticept och blir därmed en av de största ägarna i Lundabolaget. Företagen ska tillsammans lansera produktionslinjer för tillverkning av pommes frites.

  • Han vill bekämpa diabetes med broccoli

    Broccoli är bra mot diabetes. Det har en Lundaprofessor upptäckt, som med hjälp av norska pengar vill sälja kapslar med frystorkade broccoligroddar och mineralen krom.

  • “Odlat kött ska bli billigare än kor”

    Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.