lördag 6 december 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ideon Agro Food återuppstår efter stålbad

De fastanställda är borta och lokalytan nedskuren till en femtedel. Men Ideon Agro Food lever vidare efter rekonstruktionen och nu vågar ledningen blicka framåt.

Efter drygt två decenniers verksamhet och närmare 500 genomförda utvecklingsprojekt inom livsmedelsindustrin tvingades Ideon Agro Foods huvudmän i höstas dra i bromsen. Frysta bidrag från Sparbanksstiftelserna innebar att runt en femtedel av forskningsstiftelsens årsbudget på sex miljoner kronor försvann i ett enda slag.

Genom att kraftigt kapa de fasta kostnaderna har stiftelsens huvudmän ändå lyckats behålla verksamheten vid liv. De cirka 25 medlemsföretag som tidigare delfinansierat verksamheten, däribland Probi, Danisco Sugar och Skånemejerier, finns även kvar som finansiärer tills vidare, uppger Lennart Lindahl.

Han är tillsammans med kollegan Inger Ahldén inhyrd för att sköta verksamheten för Ideon Agro Food, som tidigare hade tre anställda. Lennart Lindahl ser ett tufft 2010 framför sig, men hoppas att stiftelsen ska ha fått upp farten igen innan året är slut.

— Vi har hunnit avsluta två tredjedelar av de projekt som påbörjades innan rekonstruktionen. Nu har vi börjat titta på nya projekt att dra igång också, säger han.

Ordförande för Ideon Agro Food är Lantmännens förre VD Jörgen Sallenhag. I styrelsen märks även LTH:s rektor Anders Axelsson samt Lars Ohlin, som sitter i ledningen för börsnoterade livsmedelskoncernen Atria.

Erik Olausson

De fastanställda är borta och lokalytan nedskuren till en femtedel. Men Ideon Agro Food lever vidare efter rekonstruktionen och nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Gurk-gate i Lejonkulan

    Saveggy är tillbaka i Lejonkulan efter sin stora pilotlansering där företaget fick smaka på hur snabbt negativ press kan sprida […]


  • Dugs vd: ”Vi har inte dolt någonting”

    Nasdaqs hot att avnotera Dug Foodtech från First North kan vara en ”spill over-effekt” från händelser i andra bolag. Det säger vd Helene Nielsen när hon för första gången kommenterar situationen och menar att bolaget inte undanhållit något.

  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.

  • Oatly-brödernas Aventure i konkurs

    Oatly-grundarna Björn och Rickard Östes forsknings- och utvecklingsbolag Aventure har försatts i konkurs. Bolaget var ursprungligen en del av Oatly-sfären och står bakom Lundabolag som Lument och Double Good.

  • Så går Pågens nybygge

    Landskronafabriken som ska vara klar om tre år men för vd Anders Carlsson Jerndal har jobbet med den nya verksamheten börjat. – Det är ett pussel, säger han. 

  • Paulsson säljer ärtfabriken i Bjuv

    Ärtor i Bjuv blev ingen bra affär för Erik Paulsson-familjen efter köpet från Findus 2016. Nu är bolaget Foodhills sålt till en utländsk köpare i ett av våra grannländer. Prislappen? En hundring.

  • Dug siktar på 100 Mkr

    Hittills i år har potatisdrycksföretaget Dug presenterat en rad nya kunder, mångdubblat omsättningen och sett aktien rusa på First North. Vd Helene Nielsen siktar på nya kapitalstarka investerare och jämför med Oatly.