fredag 22 november 2024

inloggad som

Ideon Agro Food återuppstår efter stålbad

De fastanställda är borta och lokalytan nedskuren till en femtedel. Men Ideon Agro Food lever vidare efter rekonstruktionen och nu vågar ledningen blicka framåt.

Efter drygt två decenniers verksamhet och närmare 500 genomförda utvecklingsprojekt inom livsmedelsindustrin tvingades Ideon Agro Foods huvudmän i höstas dra i bromsen. Frysta bidrag från Sparbanksstiftelserna innebar att runt en femtedel av forskningsstiftelsens årsbudget på sex miljoner kronor försvann i ett enda slag.

Genom att kraftigt kapa de fasta kostnaderna har stiftelsens huvudmän ändå lyckats behålla verksamheten vid liv. De cirka 25 medlemsföretag som tidigare delfinansierat verksamheten, däribland Probi, Danisco Sugar och Skånemejerier, finns även kvar som finansiärer tills vidare, uppger Lennart Lindahl.

Han är tillsammans med kollegan Inger Ahldén inhyrd för att sköta verksamheten för Ideon Agro Food, som tidigare hade tre anställda. Lennart Lindahl ser ett tufft 2010 framför sig, men hoppas att stiftelsen ska ha fått upp farten igen innan året är slut.

— Vi har hunnit avsluta två tredjedelar av de projekt som påbörjades innan rekonstruktionen. Nu har vi börjat titta på nya projekt att dra igång också, säger han.

Ordförande för Ideon Agro Food är Lantmännens förre VD Jörgen Sallenhag. I styrelsen märks även LTH:s rektor Anders Axelsson samt Lars Ohlin, som sitter i ledningen för börsnoterade livsmedelskoncernen Atria.

Erik Olausson

De fastanställda är borta och lokalytan nedskuren till en femtedel. Men Ideon Agro Food lever vidare efter rekonstruktionen och nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Psykobiotika ska lyfta Probi

    Probis omsättning minskade med 8 procent under tredje kvartalet. Det är en fortsättning på en flera år lång fallande trend. Vd Anita Johansen hoppas att en ny upptäckt ska leda till en vändning.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.