fredag 17 maj 2024

inloggad som

Huawei startar utvecklingsenhet i Lund

|  ,
|  ,

Det kinesiska telekombolaget Huawei öppnar kontor i Lund. Till att börja med ska ett tiotal personer rekryteras för att utveckla baskomponenter till mobiltelefoni. Satsningen sker efter att neddragningen bland regionens konsultbolag och telekomdrakar frigjort hundratals kvalificerade ingenjörer.

— Det handlar om grundutveckling av mobiltelefoner, teknik som är närmare plattformar än applikationer, säger Urban Fagerstedt, ansvarig för Huaweis utvecklingsprojekt i Sverige, till Rapidus.

Det är ännu inte bestämt var kontoret ska ligga, men forskningsparken Ideon eller Edison Park strax intill är två av de hetaste alternativen. Igår kunde Rapidus avslöja att också amerikanska Qualcomm satsar på eget teknikkontor i Lund, i just Edison Park.

Huawei gör ingen hemlighet av att den främsta anledningen till etableringen är att suga åt sig ingenjörskompetens — på liknande sätt som bolaget gjort i både Kista och Göteborg. För att känna av arbetsmarknaden runt Öresund börjar Huawei att bemanna kontoret med konsulter. Kontorschef blir kinesen Gengshi Wu, som har tagit sig det engelska namnet Chris Wu. Han är utsänd från Huawei centralt för att dra igång verksamheten i Lund.

— I Kista har vi nu lyckats etablera oss som en trovärdig arbetsgivare. Men våra konkurrenter är inte förtjusta över vår närvaro. De försöker att avskräcka sina anställda från att jobba hos oss genom att misskreditera oss som arbetsgivare. Många vill måla bilden av att kineserna kommer hit, lär sig, tar hem tekniken till Kina och sedan kör över oss, säger Urban Fagerstedt.

Han säger att Huawei därför tvingas betala högre löner och ge bättre villkor än konkurrenterna. Totalt har koncernen 95.000 medarbetare i världen, varav 250 i Sverige. Förra året omsatte företaget omkring 150 miljarder kronor.

Anders Frick

Det kinesiska telekombolaget Huawei öppnar kontor i Lund. Till att börja med ska ett tiotal personer rekryteras för att utveckla […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad