fredag 26 april 2024

inloggad som

Malmöbolag jagar två miljoner euro till kylchip

Malmöbolaget Beakon Technologies, tidigare Nanofreeze Technologies, vill ta in två miljoner euro i riskkapital under våren. För pengarna ska bolaget utveckla en färdig prototyp av sitt termoelektriska chip, som kan omvandla värme till el, och dessutom kyla ner exempelvis elektronisk utrustning och solceller.

— Vi söker ganska brett och kan tänka oss olika typer av investorer, säger VD Nicklas Larsson som nyligen presenterade bolaget vid investerarmässan Clean Equity Monaco.

Beakon Technologies verksamhet bygger på forskning av Magnus Hivert, doktor i fasta tillståndets fysik vid Lunds tekniska högskola. Han har tagit fram en ny typ av termoelektriskt element döpt till The Beakon Chip. Enligt företaget är det upp till tio gånger mer effektivt än de så kallade Peltierelementen som används i dag, och ska kunna användas i bland annat datorer, mobiltelefoner och kylskåp. Chipet består av halvledarmaterial och byggs med hjälp av nanoteknik.

Beakon Technologies har fem anställda. Bolaget har sedan starten 2007 tagit in ungefär tio miljoner kronor från Northzone Ventures och Teknoseed, som tillsammans med fyra grundare äger bolaget. En av dem är styrelseordföranden Pontus Kristiansson, som också varit med om att grunda mjukvarubolaget Avail Intelligence i Malmö som han i dag leder.

Lisa Kirsebom

Malmöbolaget Beakon Technologies, tidigare Nanofreeze Technologies, vill ta in två miljoner euro i riskkapital under våren. För pengarna ska bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.