tisdag 5 december 2023

inloggad som

Malmöbolag jagar två miljoner euro till kylchip

Malmöbolaget Beakon Technologies, tidigare Nanofreeze Technologies, vill ta in två miljoner euro i riskkapital under våren. För pengarna ska bolaget utveckla en färdig prototyp av sitt termoelektriska chip, som kan omvandla värme till el, och dessutom kyla ner exempelvis elektronisk utrustning och solceller.

— Vi söker ganska brett och kan tänka oss olika typer av investorer, säger VD Nicklas Larsson som nyligen presenterade bolaget vid investerarmässan Clean Equity Monaco.

Beakon Technologies verksamhet bygger på forskning av Magnus Hivert, doktor i fasta tillståndets fysik vid Lunds tekniska högskola. Han har tagit fram en ny typ av termoelektriskt element döpt till The Beakon Chip. Enligt företaget är det upp till tio gånger mer effektivt än de så kallade Peltierelementen som används i dag, och ska kunna användas i bland annat datorer, mobiltelefoner och kylskåp. Chipet består av halvledarmaterial och byggs med hjälp av nanoteknik.

Beakon Technologies har fem anställda. Bolaget har sedan starten 2007 tagit in ungefär tio miljoner kronor från Northzone Ventures och Teknoseed, som tillsammans med fyra grundare äger bolaget. En av dem är styrelseordföranden Pontus Kristiansson, som också varit med om att grunda mjukvarubolaget Avail Intelligence i Malmö som han i dag leder.

Lisa Kirsebom

Malmöbolaget Beakon Technologies, tidigare Nanofreeze Technologies, vill ta in två miljoner euro i riskkapital under våren. För pengarna ska bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.