fredag 29 mars 2024

inloggad som

Airec jagar 25 miljoner för fabriksbygge

Malmöföretaget Airec laddar för expansion. Idag inleds konferensen Sveriges Energiting i Stockholm och det markerar också startskottet på Airecs nya pengajakt, där målet är att säkra 25 miljoner kronor innan årets slut. Pengarna ska gå till en fabrik för värmeväxlare och en satsning på utlandet.

— För att genomföra den planerade expansionen under perioden 2010-2012 behöver vi riskkapital, säger Airecs VD Sven Persson.

Bolaget har utvecklat en kompakt gasvärmeväxlare med hög verkningsgrad. Tekniken används idag i bland annat bränsledrivna elgeneratorer och naturgaspannor för att öka effektiviteten.

Utvecklingen har delvis finansierats av försäljning av mer traditionella värmeväxlare, som fortfarande står för en majoritet av försäljningen. På sikt ser Sven Persson att den egenutvecklade produkten kommer stå för 90 procent av omsättningen. Sedan tidigare har Airec tagit in sex miljoner kronor i riskkapital från Teknoseed och Sparbanksstiftelsen Skånes riskkapitalstiftelse, samt ett par miljoner från bolagets kinesiska och taiwanesiska distributörer.

Fabriken som ska byggas hamnar troligen i Skåne och kan på sikt sysselsätta ett femtiotal personer. Idag har bolaget fyra anställda.

Under fjolåret gjorde verksamheten en förlust på drygt tre miljoner kronor med en omsättning på 16 miljoner. Enligt Sven Persson berodde förlusten främst på nedskrivningar då ett par av företagets större kunder gick i konkurs. Baserat på redan existerande kundkontrakt gör han bedömningen att omsättningen i år kommer öka något och ge en blygsam vinst, för att sedan växa kraftigt 2011.

Joel Lyth

Malmöföretaget Airec laddar för expansion. Idag inleds konferensen Sveriges Energiting i Stockholm och det markerar också startskottet på Airecs nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]