torsdag 6 juni 2024

inloggad som

Bara smulor kvar av Acadias Malmöbolag

Efter ytterligare bakslag i de kliniska försöken under hösten har Acadias verksamhet i Malmö skurits ned till nästan ingenting. I bolagets hus på Medeonområdet finns en enda fast anställd kvar.

Acadia Pharmaceuticals blev ett av Medeons största bolag när det 2004 flyttade sin Köpenhamnsverksamhet till Malmö. Fyrtio anställda kom med i flytten till det specialbyggda huset med 3.000 kvadratmeter kontor och laboratorier. Planer fanns på ytterligare expansion.

Men de senaste åren har varit fyllda av motgångar. Ett par stora kliniska studier på bolagets medicin för psykoser relaterade till Parkinson gav sämre resultat än förväntat och i stället för expansion har följden blivit stora nerskärningar. Bland de som lämnat bolaget finns förre VD:n Bo-Ragnar Tolf, som fick gå vid årsskiftet.

— Acadia tror fortfarande på substansen och kommer gå vidare med nya kliniska studier, men hela processen har försenats och då måste kostymen anpassas. Den kanadensiska finansiären har ett licensavtal för Nordamerika och därför koncentreras de kliniska studierna dit, säger Bo-Ragnar Tolf.

Att någon verksamhet alls finns kvar i Sverige beror på extern finansiering riktad specifikt till dotterbolaget i Malmö. Bland annat donerade skådespelaren Michael J. Fox genom sin stiftelse 6,5 miljoner till forskning kring Parkinson i januari 2009.

Acadia sitter på ett tioårskontrakt för de lokaler som byggdes specifikt för dess etablering i Malmö. Anders Jarl på Medeon Fastigheter säger att det hittills inte har framförts några önskemål från det amerikanska moderbolaget att bryta kontraktet.

Bolaget, som presenterar sin årsredovisning i dag, har dragit ner personalstyrkan betydligt även i vid huvudkontoret i San Diego. Från att ha varit över hundra anställda totalt i världen finns nu ett trettiotal kvar i bolaget, som är noterat på Nasdaq-börsen.

Bo-Ragnar Tolf uppger att Acadia Pharmaceuticals chef i USA, Uli Hacksell, snart kommer ta över VD-posten också i Sverige. Rapidus har utan resultat försökt nå Acadias amerikanska ledning för en kommentar.

Joel Lyth

Efter ytterligare bakslag i de kliniska försöken under hösten har Acadias verksamhet i Malmö skurits ned till nästan ingenting. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Sommarsvalka i ny Lundauppfinning

    Sensory Wind från Lunds universitets studentinkubator Venture Lab utvecklar en ny typ av fläkt som ska ge bättre svalka än vanliga fläktar. En prototyp testas på motionärer i Gerdahallen i Lund.