söndag 5 maj 2024

inloggad som

Mobile Heights får life science-kopia

I spåren av AstraZenecas nedläggningsbeslut drar Teknopol i dag igång ett Life Science Business Center. Innan årets slut räknar VD Anders Dellson med investeringar i nya företag på flera hundra miljoner kronor.

Mobile Heights Business Center startade förra året med målet att på sikt skapa tio nya livskraftiga företag inom telekomsektorn. Programmet drivs av Teknopol men inkluderar en rad samarbetspartner som Sony Ericsson, TeliaSonera och Ericsson. De sistnämnda bidrar också med hundratals outnyttjade patent.

Planerna på en efterföljare inom life science-området har funnits ett tag men snabbas nu på efter AstraZenecas nedläggningsbesked. Lanseringen av Life Science Business Center sker redan i dag, med Teknopols VD Anders Dellson som tillfällig chef. En projektledare ska nu rekryteras.

— Det finns en massa bra idéer i byrålådorna hos medarbetare på AstraZeneca. De kan vi hjälpa till med att utveckla och därför kraftsamlar vi och forcerar öppningen, säger Anders Dellson till Rapidus.

Life Science Business Center koordineras med Ideon Bioincubator och kommer att drivas ungefär som Mobile Heights Business Center, uppger Anders Dellson. Han säger att programmet naturligtvis är inriktat mot det som uppstår ur AstraZeneca, men att det inte enbart är anledningen till starten.

Flera investerare, både offentliga och privata, har hört av sig för att vara med och investera i nya idéer och redan befintliga projekt. Enligt Dellson är flaskhalsen inte pengar utan tillgängligheten på skickliga företagsledare och entreprenörer.

— Den största utmaningen är hur tidslinjen ser ut för AstraZenecas nedläggning i Lund. Vi kan bara hoppas att AstraZeneca kan hjälpa till och att det kommer att gå så smidigt som möjligt, säger han.

Anders Dellson räknar med att ha 25 nystartade företag i gång inom Life Science Business Center innan året är slut.

Anders Frick

I spåren av AstraZenecas nedläggningsbeslut drar Teknopol i dag igång ett Life Science Business Center. Innan årets slut räknar VD […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.