onsdag 24 april 2024

inloggad som

Öresundsbolag rycker på axlarna åt AstraZenecas nedläggning…

I förlängningen kan AstraZenecas nedläggning i Lund bli ett hårt slag för Öresundsregionen som bioteknik- och medicinteknikkluster. Men på kort sikt berörs branschen i regionen knappt alls, visar Rapidus rundringning.

Liksom AstraZenecas forskningsavdelning i Lund, utvecklar Ideonbolaget Respiratorius läkemedel mot lungsjukdomen KOL. Men VD Jörgen Gustafsson, som själv rekryterades från AstraZeneca för ett drygt år sedan, räknar inte med att nedläggningen påverkar sexmannabolaget nämnvärt.

— Vi har inte muskler att ta vår substans till marknaden, vår ambition är att hitta ett samarbete med någon större partner. Där var AstraZeneca en tänkbar sådan. Men de har annars mest haft samarbeten på akademisk nivå i regionen, säger han.

Med nedläggningen kommer närmare 900 forskartjänster försvinna från regionen. Sarah Fredriksson, VD på Lundabolaget Genovis, beskriver den plötsliga tillgången på hundratals kvalificerade forskare som ”en guldgruva för den som har möjlighet att anställa”. Men varken Genovis eller något annat av de bolag Rapidus pratat med har i dagsläget några problem att hitta den personal de behöver.

— För ett par år sedan var det svårt att få tag på forskningspersonal. Sedan dess har ett antal stora bolag som Nycomed och Novo Nordisk flyttat verksamhet utomlands, säger Anders Månsson, VD för Köpenhamnsbaserade Ferring Lægemidler.

De bolag som ändå har AstraZeneca som stor samarbetspartner eller kund, som bildteknikbolaget Medviso i Lund och danska cancerdiagnostikbolaget Dako, arbetar främst med andra AstraZeneca-avdelningar än den i Lund.

Men på längre sikt kan nedläggningen bli problematisk för regionen eftersom kompetens riskerar att flytta härifrån, menar Active Biotechs VD Tomas Leanderson. Andra räknar med att nedläggningen kan generera nya möjligheter om hålet efter AstraZeneca fylls av mindre spelare, så som skedde i Uppsala då Pharmacia lade ner sin verksamhet.

— Vi är för små för att attrahera de stora bolagen, men små bolag kan bli nya kunder för oss, säger Anders Ulfhielm, VD för Malmöbaserade kontraktstillverkaren Rechon.

Erik Olausson, Lisa Kirsebom och Joel Persson

I förlängningen kan AstraZenecas nedläggning i Lund bli ett hårt slag för Öresundsregionen som bioteknik- och medicinteknikkluster. Men på kort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad