söndag 25 februari 2024

inloggad som

Apptus vände rekordförlust — rekryterar igen

Efter nästan 20 miljoner kronor i förlust 2008 vände mjukvarubolaget Apptus resultatet förra året till 5,4 miljoner kronor i vinst före avskrivningar. Nu räknar det nedbantade Lundabolaget med att nyanställa ett tiotal personer.

Omsättningen 2009 slutade på knappt 45 miljoner kronor, något högre än året före, uppger VD Michael Mokhberi. Samtidigt har personalstyrkan nästan halverats, från 65 personer 2008 till 35 i dag.

— Det är ett tydligt tecken på att vi blivit mer av ett produktbolag, att vi omsätter mer men med betydligt färre i personalen, säger Michael Mokhberi.

Apptus mjukvara används för att förbättra sökningar på katalog- och e-handelssajter. I kundlistan finns bolag som Bokus och danska De Gule Sider. Nyligen har bland andra Antwerpenbaserade katalogkoncernen Truvo och hobbykedjan Panduro tillkommit. Tekniken lämpar sig främst för sökningar i databaser med stora mängder data och många användare.

— Sedan slutet av 2009 har vi en världskänd mobiltelefontillverkare som kund. Där handlar det om en av deras existerande sajter för att ladda ner film, musik och spel till mobilerna. Systemet är byggt för att 200 miljoner människor ska kunna använda det samtidigt, säger Michael Mokhberi, som dock inte vill berätta vem kunden är.

Det närmaste året ska företaget rekrytera ett tiotal nya medarbetare, bland annat säljare och programmerare. Men efter den dyrköpta satsningen i Nordamerika 2008, då bolaget tvingades lägga ner ett nystartat kontor efter mindre än ett år, är strategin framöver att hålla sig till den Europeiska marknaden.

Huvudägare i Apptus är grundarna Michael Mokhberi och Patrik Wåhlin. Tredje största ägare är riskkapitalbolaget InnovationsKapital.

Erik Olausson

Efter nästan 20 miljoner kronor i förlust 2008 vände mjukvarubolaget Apptus resultatet förra året till 5,4 miljoner kronor i vinst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.