fredag 19 april 2024

inloggad som

Livsmedelstillsats från Lund ska ge insulinboost till diabetiker

|  
|  

Professor Ingrid Björck, verksamhetsledare för Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet, har tillsammans med docent Elin Östman dragit igång bolaget Innovafood. Målet är att hitta en industripartner som kan ta duons insulinstimulerande blandning till livsmedelshyllan.

Innovafood har patenterat en sammansättning av fem aminosyror som stimulerar kroppens egen insulinproduktion. Som bas för tillverkningen används vassle och andra livsmedelprotein.

Cocktailen av aminosyror kan fungera som tillsats i flera typer av mat och dryck. I första hand är det patienter med gryende typ 2-diabetes som kan skjuta upp behovet av medicinering genom att äta livsmedel där aminosyrorna har tillförts. Tillsatsen kan också användas i återhämtningsdrycker.

— Vi har en färdig blandning och för samtal med ett antal matproducenter, säger Elin Östman.

Hon räknar med att det tar ett till två år innan den första konsumentprodukten kan finnas på hyllorna, men att tiden beror på hur produktutvecklingen kan finansieras av de intresserade matproducenterna. EU ser för närvarande över lagstiftningen när det gäller hälsomarknadsföring av livsmedel, vilket har fått producenterna att avvakta de nya direktiven.

Tvåmannabolaget Innovafood bygger delvis på forskning vid Antidiabetic Food Center i Lund. Forskningscentret etablerades för två år sedan med en budget på 22 miljoner euro under en tioårsperiod.

Joel Lyth

Professor Ingrid Björck, verksamhetsledare för Antidiabetic Food Center vid Lunds universitet, har tillsammans med docent Elin Östman dragit igång bolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.