fredag 10 maj 2024

inloggad som

Sydsvensk Entreprenörsfond satsar på cancer

Läkemedelsföretaget Lidds i Helsingborg har fått Sydsvensk Entreprenörsfond som ny delägare. Tillsammans med Länsförsäkringar Skåne och en del av de tidigare ägarna har fonden investerat närmare 12 miljoner kronor i bolaget, som utvecklar en ny behandling för prostatacancer.

Lidds blir nummer tre i portföljen hos Sydsvensk Entreprenörsfond, som de senaste månaderna investerat i spelbolaget Planeto och Ideonföretaget Resqu som gör ett sökverktyg för räddningsarbetare. Fonden ägs av Innovationsbron och har även pengar från bland annat Region Skåne och Region Blekinge.

— Vår ambition är att det här ska bli den sista emissionen, att vi nu ska klara oss tills projektet kan säljas eller licensieras ut inom ett par år, säger Lars Åke Malmsten på Lidds.

Lidds läkemedel injiceras lokalt i prostata där det frisätter sin aktiva substans under flera månader. Just nu ingår 24 patienter i en fas II-studie som beräknas avslutas under 2010. Prostatacancer behandlas i dag med operation, strålbehandling eller hormoner. Genom att ge läkemedlet lokalt hoppas Lidds minska biverkningarna kraftigt och förbättra effekten, jämfört med dagens hormonbehandlingar.

Lidds är en del av den virtuella inkubatorn Puls portfölj och har omkring 100 ägare, där de största äger cirka 10 procent var. Bolaget har sammantaget rest nästan 67 miljoner kronor i riskkapital.

Lisa Kirsebom

Läkemedelsföretaget Lidds i Helsingborg har fått Sydsvensk Entreprenörsfond som ny delägare. Tillsammans med Länsförsäkringar Skåne och en del av de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen