onsdag 24 april 2024

inloggad som

E-bokshausse ger rivstart åt Lundabolag

Februari blev månaden då läsplattan fick sitt stora svenska genombrott — åtminstone i medierna. För Riidoo i Lund betyder det en rejäl rivstart med ett antal hundra sålda läsplattor, främst via nätbokhandeln Bokus. Nu räknar det nyligen återstartade bolaget med sju miljoner kronor i omsättning under 2010.

Efter att Apple i slutet av januari rönt stor uppmärksamhet med sin kommande läsplatta Ipad tog kampen om de framtida e-boksläsarna i Sverige fart på allvar i början av februari. På samma dag gick nätbokhandlarna AdLibris och Bokus ut med specialerbjudanden för att locka nyfikna bokmalar över till det digitala formatet.

För Riidoo innebar det rena julafton. Bolaget knoppades ursprungligen av från teknikbolaget Lundinova 2007 för att färdigutveckla en egen läsplatta. Efter konkurs och nystart i höstas är affärsidén istället att modifiera och sälja vidare franska Bokeens läsplatta Cybook i Sverige, vilket är den läsplatta Bokus valt. Innan februaris utgång kommer Riidoo ha sålt läsplattor för mer än en miljon kronor, uppger VD Eva Marnfeldt. Hon och de övriga fyra grundarna blev delvis tagna på sängen av det plötsliga intresset för tekniken.

— Vi hade inte räknat med försäljningsstart förrän i kvartal två, säger hon.

Nu pekar prognosen på sju miljoner kronor i omsättning 2010 och 40 miljoner året efter. Utöver Bokus är det bland annat till bibliotek och via enskilda bokhandlare som Riidoo fått avsättning för de modifierade läsplattorna. Men på sikt ska bolaget inte inrikta sig på att ”kränga elektronik”, som Eva Marnfeldt utrycker saken.

— Vi ska jobba mer med tjänster kring e-boksläsare som lånehantering och sökning efter favoritlitteratur. Kanske utveckla egna små applikationer till läsplattorna, som sudoku, säger hon.

Riidoo sysselsätter i dag två personer. Utöver Eva Marnfeldt står Anders Borgström och Lundinova-grundarna Anders Alvin, Lotta Rolfsson och Johan Marnfeldt som ägare.

Erik Olausson

Februari blev månaden då läsplattan fick sitt stora svenska genombrott — åtminstone i medierna. För Riidoo i Lund betyder det en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.