torsdag 25 april 2024

inloggad som

Amerikanska toppnamn in i Reac Fuel

Amerikanska investeringsfonden VantagePoint, som tidigare stöttat högprofilbolag som Myspace och elbilen Tesla, har tillsammans med Sustainable Technologies Fund gått in med ett mångmiljonbelopp i miljöteknikbolaget Reac Fuel i Lund.

Ny ordförande i Reac Fuel är André Heinz, arvtagare till Heinz ketchupimperium, som drog igång investeringsfonden Sustainable Technologies Fund i Stockholm för tre år sedan.

— Med den här investeringen kan vi fortsätta den tekniska utvecklingen och samtidigt utarbeta de immateriella lösningar vi behöver för att kunna licensera ut den färdiga produkten, säger Reac Fuels VD Anders Carlius.

André Heinz har tidigare arbetat för miljöorganisationen The Natural Step och varit rådgivare i miljöfrågor för sin styvfar, John Kerry, i den amerikanska presidentvalskampanjen 2004.

I den nya styrelsen sitter också Bernie Bulkin från den amerikanska riskkapitalfonden VantagePoint med en investeringskassa på 4,5 miljarder dollar, varav en miljard ska investeras i miljöteknik de närmaste två åren. Innan Bernie Bulkin kom till riskkapitalfonden 2003, jobbade han 18 år inom BP-koncernen där han bland annat var forskningschef.

Reac Fuels teknik bygger på att utvinna syntetisk bensin och diesel ur biomassa. Bolaget grundades 2006 av entreprenören Anders Carlius och forskaren Rune Ekman och har i dag sex anställda. De två grundarna är även efter kapitaltillskottet storägare i bolaget.

Joel Lyth

Amerikanska investeringsfonden VantagePoint, som tidigare stöttat högprofilbolag som Myspace och elbilen Tesla, har tillsammans med Sustainable Technologies Fund gått in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.