lördag 27 april 2024

inloggad som

Konkurshotad handikappmobil satsar högt på Barcelona

Köpenhamnsbaserade Cepa Mobility, som utvecklar mobilteknik för rörelsehindrade, har varit ytterst nära konkurs. Nu hoppas bolaget att ett framträdande på mobilmässan i Barcelona ska ge en nystart.

Företagets huvudsakliga produkt är den speciella handdatorn CepaCom som kan monteras på rullstolar och hjälpa den rörelsehindrade att använda sin mobiltelefon. Varje enhet kostar ungefär 20.000 danska kronor och har totalt sålts i ungefär 100 exemplar.

De 1,4 miljoner danska kronor som tidigare tagits in från Teknologisk Innovation, numera Syddansk Teknologisk Innovation, gjorde Cepa slut på i utvecklingsfasen. Företaget har numera därför inget kontor, utan de involverade arbetar hemifrån på ideell basis.

— Vi kunde ha valt att gå i konkurs, men med hänsyn till våra existerande kunder så gjorde vi inte det, säger VD Niels Martensen.

Cepa har som enda företag i Öresundsregionen blivit nominerade till tävlingen Mobile Premier Awards. Därmed får de åka till den stora mobilmässan i Barcelona nästa vecka, för att presentera sin teknik. Målet är att få upp intresset för tekniken och hitta en partner i rullstolsbranschen.

Bolaget Color Monkey från inkubatorn Minc i Malmö var nominerade av nätverket Mobile Monday för samma tävling, men gick inte vidare till Barcelona.

Anders Frick

Köpenhamnsbaserade Cepa Mobility, som utvecklar mobilteknik för rörelsehindrade, har varit ytterst nära konkurs. Nu hoppas bolaget att ett framträdande på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.