torsdag 25 april 2024

inloggad som

LU Bioscience gör ytterligare två investeringar

Investeringsbolaget LU Bioscience har tillsammans med forskare i Lund och Uppsala bildat två nya företag. XImmune ska utveckla läkemedel mot inflammationer, medan Cantargia ska ta fram en ny behandling mot leukemi.

XImmune arbetar med kroppsegna peptider, delar av proteiner, som är bakteriedödande och styr en del av kroppens immunförsvar. Samma forskare står bakom bolaget Dermagen som utvecklar en antibakteriell salva, men i XImmune är målet istället inflammationsdämpande läkemedel. De ska användas vid bland annat blodförgiftning och KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, och kan även bli ett komplement till antibiotikabehandling.

LU Bioscience investerar 1,7 miljoner kronor i XImmune och blir ägare till drygt 40 procent, medan 10 procent ägs av Dermagen och resten av professorerna Artur Schmidtchen och Martin Malmsten som står bakom forskningen. Enligt Artur Schmidtchen testas ett antal olika substanser i djurmodeller. Inom ett par år räknar han med att en eller två substanser väljs ut för kliniska studier. Bolaget söker nu ytterligare finansiering, från Vinnova.

I cancerbolaget Cantargia investerar LU Bioscience 1,5 miljoner kronor vilket ger en ägarandel på 40 procent. Bakom bolaget står professor Thoas Fioretos, också grundare till Ideonbolaget Qlucore som utvecklar mjukvara för bioinformatik, samt cancergenetikern Marcus Järås och Kjell Sjöström, grundare och ägare till antikropps- och peptidtillverkaren Innovagen i Lund. Thoas Fioretos räknar med att under våren publicera en vetenskaplig artikel om upptäckten som ligger bakom bildandet av Cantargia och vill innan dess inte berätta några detaljer om bolaget.

LU Bioscience drog igång 2007. Bolaget började investera med i storleksordningen 50 miljoner kronor i kassan, och enligt VD Thomas Andersson arbetar man på att ta in ytterligare kapital.

Lisa Kirsebom

Investeringsbolaget LU Bioscience har tillsammans med forskare i Lund och Uppsala bildat två nya företag. XImmune ska utveckla läkemedel mot […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.