torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Patientstudier inom ett år för nyfinansierat Höllvikenbolag

Cancerläkemedelsbolaget Canimguide Therapeutics i Höllviken får 1,5 miljoner kronor från Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse. Kompletterat med två miljoner kronor från åtta andra investerare ska bolaget kunna genomföra sin första studie på cancerpatienter inom ett år.

Forskarna bakom Canimguide, med bakgrund vid Linköpings universitet, har funnit ett hittills okänt ämne som utvecklas i kroppen vid flera cancersjukdomar. Det handlar om en peptid, ett proteinfragment, som hindrar immunförsvaret från att bekämpa sjukdomen. Canimguide utvecklar nu läkemedelssubstanser som blockerar hämmaren, så att immunförsvaret kan fungera.

Enligt bolagets VD och forskningsledare Leif Håkansson kommer den första kliniska studien göras på patienter med melanom, hudcancer. På sikt kan läkemedlet komma att användas mot ett stort antal olika cancersjukdomar. Den upptäckta peptiden kan också bli ett läkemedel mot inflammationer vid exempelvis hudsjukdomen psoriasis.

Canimguide har två anställda och samarbetar med forskare vid flera olika universitet. Bolagets huvudägare är Therim Diagnostica AB, majoritetsägt av Leif Håkansson. Därutöver finns ett tiotal investerare.

Lisa Kirsebom

Cancerläkemedelsbolaget Canimguide Therapeutics i Höllviken får 1,5 miljoner kronor från Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse. Kompletterat med två miljoner kronor från åtta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]