tisdag 16 april 2024

inloggad som

Finskt kapital bygger skånsk fabrik för solenergi…

En av Finlands största riskkapitalfonder, Ahlström Capital, har gått in som ägare i teknikbolaget Ripasso Energi. Summan i affären är hemlig, men räcker för att Ripasso ska dra igång en fabrik i Sibbhult i nordöstra Skåne.

— Det stämmer att vi gått in i företaget. I dagsläget vill jag inte gå in i detalj på hur mycket kapital det rör sig om, säger Ahlström Capitals VD Panu Routila till Rapidus.

Ripasso Energi har fått licens att utveckla Kockums stirlingmotor för solenergiapplikationer, en motor vars teknologi bygger på Kockums ubåtsmotor. Stirlingmotorn, som drivs genom temperaturskillnader, ska i Ripassos fall utnyttjas för att driva en elgenerator där värmen kommer från speglar som fångar upp solljus.

I våras fick bolaget avslag på en ansökan om 115 miljoner kronor från energimyndigheterna, som företaget skulle använda för att ta fram prototyper och starta produktion i Scanias gamla lokaler i Sibbhult, men nu har alltså Ripasso hittat finansiering och planerna ska fullföljas.

Hans Henecke, näringslivschef i Region Skåne, har tidigare nämnt en industrietablering i 150-miljonersklassen i Sibbhult. Han bekräftar att det är Ripasso han då syftat på, men vill i dag tona ner pengasumman.

— Det är nog mindre än vad jag tidigare fått reda på, säger han.

Investeraren Ahlström Capital är en avknoppning från finska papperskoncernen Ahlström. Bolaget förvaltar cirka 190 miljoner euro enligt senaste bokslutet. Portföljen består främst av industriföretag i Norden och Baltikum, däribland Malmöbaserade kartongtillverkaren Å&R Carton.

Joel Lyth

En av Finlands största riskkapitalfonder, Ahlström Capital, har gått in som ägare i teknikbolaget Ripasso Energi. Summan i affären är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Nato är nya drömkunden…

    Medlemskapet i Nato öppnar en marknad värd över tusen miljarder dollar årligen. Det gäller inte bara för försvarsmateriel, flera branscher kan gräva guld i försvarsalliansen.

  • …och en guldgruva för startups

    Utöver att bli leverantör till miljardmaskineriet Nato finns det stora pengar att söka i försvarsrelaterade fonder. Men skånska bolag kan få vänta på sin del av kakan.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.