onsdag 22 maj 2024

inloggad som

Finskt kapital bygger skånsk fabrik för solenergi…

En av Finlands största riskkapitalfonder, Ahlström Capital, har gått in som ägare i teknikbolaget Ripasso Energi. Summan i affären är hemlig, men räcker för att Ripasso ska dra igång en fabrik i Sibbhult i nordöstra Skåne.

— Det stämmer att vi gått in i företaget. I dagsläget vill jag inte gå in i detalj på hur mycket kapital det rör sig om, säger Ahlström Capitals VD Panu Routila till Rapidus.

Ripasso Energi har fått licens att utveckla Kockums stirlingmotor för solenergiapplikationer, en motor vars teknologi bygger på Kockums ubåtsmotor. Stirlingmotorn, som drivs genom temperaturskillnader, ska i Ripassos fall utnyttjas för att driva en elgenerator där värmen kommer från speglar som fångar upp solljus.

I våras fick bolaget avslag på en ansökan om 115 miljoner kronor från energimyndigheterna, som företaget skulle använda för att ta fram prototyper och starta produktion i Scanias gamla lokaler i Sibbhult, men nu har alltså Ripasso hittat finansiering och planerna ska fullföljas.

Hans Henecke, näringslivschef i Region Skåne, har tidigare nämnt en industrietablering i 150-miljonersklassen i Sibbhult. Han bekräftar att det är Ripasso han då syftat på, men vill i dag tona ner pengasumman.

— Det är nog mindre än vad jag tidigare fått reda på, säger han.

Investeraren Ahlström Capital är en avknoppning från finska papperskoncernen Ahlström. Bolaget förvaltar cirka 190 miljoner euro enligt senaste bokslutet. Portföljen består främst av industriföretag i Norden och Baltikum, däribland Malmöbaserade kartongtillverkaren Å&R Carton.

Joel Lyth

En av Finlands största riskkapitalfonder, Ahlström Capital, har gått in som ägare i teknikbolaget Ripasso Energi. Summan i affären är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.