fredag 3 maj 2024

inloggad som

Fem snabba till Nils-Göran Larsson på Fördel Lund…

… som i går träffade kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid och oppositionsrådet Anders Almgren i Lund, för att lobba för satsningar på det lokala näringslivet. Nils-Göran Larsson är tidigare VD på Fastighetsägarna Syd.

Vad är Fördel Lund?

— Vi är ett nätverk med ett tiotal personer från olika branscher, bland andra Ideons Hans Möller, LUAB:s BG Svensson, Flextrus VD Per Nyström och Nils Olof Björk på Alfa Laval, som varit deras direktör för affärsutveckling. Vi gillar Lund och hoppas att vår erfarenhet och kompetens kan bidra till debatt kring tillväxt och utveckling här.

Hur ser ni på Lunds kommuns näringslivsarbete?

— Vi vill se en annan attityd från kommunens sida. Man får inte bara förlita sig på ESS och MAX IV, utan måste stötta mindre och medelstora företag. Fördel Lund vill inte vara i motsatsställning till kommunen, vi hoppas fungera som en katalysator i processen.

Så vad sa Mats Helmfrid och Anders Almgren?

— De gillade vårt initiativ och vill träffa oss i fortsättningen också. Vi bestämde att prata igen mer konkret kring vissa frågeställningar. Det verkar råda en samsyn i det här mellan oppositionen och de styrande.

Hur kommer Fördel Lund att arbeta?

— Vi har ett möte varannan månad ungefär. Nu har vi just skrivit en debattartikel, bland annat om regeringen tioårsplan för infrastrukturen. Där saknas anslutningar till ESS-anläggningen helt. Hur löser man det? Kommunen måste vara framsynt och trycka på, det är viktigt.

Vad behöver Lund mest av allt just nu?

— En kraftfull näringslivschef med en ordentlig budget. Någon som är lyhörd och nyfiken på de här frågorna, som driver en aktiv näringslivspolitik. Den tillsättningsprocessen har tagit alldeles för lång tid.

Lisa Kirsebom

… som i går träffade kommunstyrelsens ordförande Mats Helmfrid och oppositionsrådet Anders Almgren i Lund, för att lobba för satsningar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.