söndag 19 maj 2024

inloggad som

BioGasol tror på storfinansiering efter lång kamp

|  ,
|  

Ett genombrott kan vara på väg för det hajpade miljöteknikföretaget BioGasol i Ballerup. Under ett års tid har bolaget kämpat för att få till stånd en kapitalresning på 150 miljoner danska kronor, som behövs för att få tillgång till upp mot 100 miljoner kronor från danska energistyrelsens så kallade EUDP-medel.

VD Anders Weber har efter framsteg i förhandlingarna med investerare som BankInvest blivit mycket optimistisk om att klara deadlinen 31 mars, som skjutits upp flera gånger. Det handlar om en första milstolpe-betalning på fem miljoner euro. Anders Weber vill inte nämna några ytterligare finansiärer innan ett avtal är klart.

I höstas dömdes BioGasol närmast ut av danska medier i samband med att Anders Weber ersatte Birgitte K. Ahring som VD.

— Det är ingen tvekan om att vi är försenade, men jag blev optimistisk efter framsteg i förhandlingarna nu i januari, säger Anders Weber.

Företaget, med 25 anställda, kom för ett år sedan med som enda danska firma på Red Herrings lista över världens 100 mest innovativa verksamheter. Red Herring har tidigare uppmärksammat Google, Skype och Ebay när de var i tidig fas.

Bolaget utvecklar teknik för produktion av andra generationens bioetanol och öppnade 2006 en pilotanläggning på Danmarks Tekniske Universitet. Nästa steg är en demonstrationsanläggning på Bornholm där det finns gott om växtmaterial. Sedan väntar en satsning på den amerikanska marknaden.

EUDP står för Energiteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram.

Keld Broksø

Ett genombrott kan vara på väg för det hajpade miljöteknikföretaget BioGasol i Ballerup. Under ett års tid har bolaget kämpat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]